Cultural clash in The Joy Luck Club and The Kitchen God's Wife by Amy Tan and The House on Mango Street and Women Hollering Creek by Sandra Cisneros
Amy Tan'in The Joy Luck Club ve The Kitchen God's Wife ile Cisneros'un The House on Mango Street and Women Hollering Creek adlı eserlerinde kültürel çöküş
  1. Tez No: 602363
  2. Yazar: ZRYAN JAMAL AHMED
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT CERCİS TANRITANIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kültürel Çöküş, Kimlik, Çinli Amerikalı Edebiyatı Chicano Edebiyatı, Culture Clash, Identity, Chinese-American Literature, Chicanos Literature
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışmada Amy Tan ile Sandra Cisneros'un eserlerinde kültürel çöküş konusu, postmodern ve oluşum romanı (bildungsroman) bakış açısı ile incelendi. Çalışmada Tan'ın The Joy Luck Club ve The Kitchen God's Wife eseri, Cisneros'un ise The House on Mango Street ve Women Holledirng Creek eserleri ele alındı. Yapılan çalışmada Tan'ın romanlarındaki kültürel yansıtmaları onun büyüme çağındaki gerçek yaşamı olduğu, aynı zamanda genetik olarak Çinli olmasına rağmen Amerikan yöntemleriyle büyütülmüş ikinci nesil bir Amerikalı Çinli olarak büyüdüğü görüldü. Tan'ın annesi Amerika'da yaşamasına rağmen Çin'e ait bir yaşam biçimini sürdürmeye çalışan birinci nesil bir Amerikalı Çinli idi. Jenerasyon bağları ve farklılıklar, kültürel inançlar ve geleneklerden dolayı Tan, annesi ile sürekli olarak bir çatışma içerisindeydi. İşte bu yönüyle onun iki eseri de ikinci dünya savaşı sırasında kızlarıyla birlikte Çin'den Amerika'ya kaçan birinci kuşak bir Amerikalı Çinli anne ile Postmodern Amerikan toplumunda büyüyen ikinci kuşak bir Amerikalı Çinli kuşağın arasındaki kültürel çöküşü anlatmaktadır. Bu farklılıklara rağmen sonunda hem anneler hem de kızları Amerikan ve Çin kültürünü eşit bir şekilde idrak ettikleri anda birbirlerini anlamaya başlamışlardır. Öte yandan Cisneros'un eserlerinde de bu kültürel çöküşler bu kez Latin-Amerikan kadını üzerinden aynı şekilde yansıtılmıştır. Kitaplar tipik bir Chicana (Meksika Kökenli Amerikalı) edebiyatı ürünüdür ve The Woman Hollering Creek adlı eser bu noktada Meksika ile Amerika Birleşik devletleri arasında yaşanan bir kültürel kırılmayı Amerika'ya göçen bir Meksikalı çift (ana karakter kadındır) üzerinden sunar. The House on Mango Street ise tipik bir oluşum (bildungsroman) örneğidir. Ana karakter kendi kimliğini bir Latin Amerikalılık üzerine kurgulamaya çalışır, bunu da sonunda bir yazar olarak gerçekleştirir. Bu noktada kültürel çöküş de ana karakterin öz tanımlama çabası üzerinden olur.
Özet (Çeviri)
This study analyzed the theme of cultural clash in works of two authors, namely Amy Tan and Sandra Cisneros from a postmodernist and a Bildungsroman point of view. The two works of Tan are namely The Joy Luck Club and The Kitchen God's Wife and the works of Cisneros include The House on Mango Street and Women Hollering Creek. It was discovered that Tan´s demonstration of culture in her novels portray her real life when she grew up in the United States as a second-generation Chinese-American who had been brought up in American ways despite being genetically Chinese. Tan´s mother was a first-generation Chinese-American who tried to preserve Chinese ways while living under American circumstances. Due to the generational gap and differing cultural beliefs and customs, the mother was always in conflict with Tan. The two novels portray how a culture clash occurs between first-generation Chinese mothers who escaped to the United States during World War II and their Chinese daughters who have been brought in the postmodern American society. The mothers and their daughters eventually come to understand each other when both decide to appreciate American culture and Chinese culture equally. In Cisneros´ works, the theme of culture clash was also evident through the demonstration of Latino-American women. The works are typical of Chicana literature – The Woman Hollering Creek demonstrates a culture clash between Mexico and the United States through the experiences of a Mexican couple (the wife is the protagonist) that moves to the United States. The House on Mango Street is a typical Bildungsroman because the character struggles to establish her identity as Latino-American which she eventually does by becoming a writer. The theme of culture clash emerges from the protagonist´s struggle for self-definition.