Fetal kadavralarda gestasyonel yaş ve cinsiyetin cerebellum hacmiyle değerlendirilmesi
Evaluation of gestational age and gender with cerebellum volume in fetal cadavers
  1. Tez No: 602395
  2. Yazar: ŞEYMA ERGEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SONER ALBAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Fetüs, gelişim, cerebellum, morfometri, Fetus, development, cerebellum, morphometry
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Çalışmamızda fetal dönem boyunca cerebellum'un gelişimini ve morfometrik yapısını değerlendirmek için veriler elde edilmesi amaçlandı. Çalışmamızda yaşları 22-40 gebelik haftası arasında olan eksternal anomali ve patolojisi olmayan 42 fetal kadavrada cerebellum morfometrisi araştırıldı. Çalışmamızda cerebellum ile ilgili, vermis yüksekliği, vermis anterior posterior boyutu, sağ ve sol tarafta hemisfer yüksekliği ve hemisfer anterior-posterior boyutu ölçüldü ve sağ ve sol taraf ölçüm sonuçları birbirleri ile kıyaslandı. Ayrıca cerebellum hacmi ve ağırlığı ölçüldü. Cerebellum ile ilgili parametrelerin gestasyonel haftalara ve ay gruplarına göre ortalama ve standart sapmaları belirlendi. Tüm parametrelerin gestasyonel yaş ile birlikte arttığı belirlendi. Sağ ve sol taraflar arası ölçülen parametrelerin sonuçları kıyaslandığında anlamlı bir fark saptanmadı. Cinsiyetler arası yapılan karşılaştırmalarda tüm verilerde istatistiki bir fark bulunmadı. Elde edilen sonuçlar daha önce yapılan çalışmalarla karşılaştırılarak tartışıldı. Elde edilen bu verilerin intrauterin cerrahi, fetopatoloji, embriliyoloji, nöroloji, anatomi, obstetri gibi bilim dallarında yapılacak çalışmalara, tanı ve tedavilere katkıda bulunacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
In this study, we aimed to obtain data to evaluate the development and morphometric of cerebellum during fetal period. In this study, cerebellum morphometry was investigated in 42 fetal cadavers without external anomalies and pathologies aged between 22-40 gestational weeks. Regarding cerebellum, vermis height, vermis anterior-posterior dimension, right and left hemispheric height and hemispheric anterior-posterior dimension were measured. Right and left side measurements were compared with each other. In addition, cerebellum volume and weight were measured. The mean values and standard deviations of the parameters related to cerebellum were determined according to gestational weeks and month groups. All parameters were increased with gestational age. When the results of the parameters measured between the right and left sides were compared, no significant difference was found. No statistical difference was found in all data in the comparisons between genders. The results obtained were discussed and compared with previous studies. We think that these data will contribute to the studies, diagnosis and treatments in the sciences such as intrauterine surgery, fetopathology, embryology, neurology, anatomy and obstetrics.