Fetal kadavralarda ayak morfometresi ve parametrelerin altın oranla ilişkisi
Foot morphometry in fetal cadavers and relation of parameters with golden ratio
- Tez No: 602394
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET DURSUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Fetal ayak, Morfometrik ölçüm, Clarke indeks, Staheli indeks, Chippaux-Smirak indeks, Altın oran, Fetal foot, Morphometric measurement, Clarke index, Staheli index, Chippaux-Smirak index, Golden ratio
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Çalışmamızda fetal dönem boyunca ayak morfometrisi, ayak longitudinal ark yüksekliği, ayak parametrelerinde altın oran çalışıldı. Çalışılan parametrelerin morfometrik gelişimini değerlendirmek amaçlandı. Çalışma, yaşları 13-40 gebelik haftası yaşı arasında değişen, eksternal patolojisi ve anomalisi olmayan, 82 fetus 164 fetal ayak üzerinde gerçekleştirildi. Fetuslar gestasyonel haftalara, aylara ve trimesterlere göre gruplandırıldı. Fetal ayaklara ait parametreler (ayak uzunluğu, ayak genişliği, topuk genişliği, bimalleolar genişlik, malleolus medialis yüksekliği, malleolus lateralis yüksekliği, ayak dorsum uzunluğu, parmak uzunluk-genişlik-kalınlık) ölçüldü. Fetusların ayak izleri alınıp longitudinal ark yüksekliği değerlendirildi ve ayak parametreleri arasında altın orana bakıldı. Alınan parametrelerin gestasyonel ay ve trimester gruplarına göre ortalama ve standart sapmaları belirlendi. Tüm parametrelerde gestasyonel yaş ile birlikte gelişim gözlendi. Cinsiyet ve taraf karşılaştırmalarında anlamlı fark saptanmadı. Çalışmamızda elde edilen verilerin fetal dönem boyunca fetal gelişimin takibi ve ayak anomalilerinin tespiti için obstetri, perinatoloji, fetopatoloji gibi alanlarda yapılacak çalışmalara faydalı olabileceği kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
In our study, foot morphometry, foot longitudinal arc height and golden ratio of foot parameters were studied during fetal period. It was aimed to evaluate the morphometric development of the studied parameters. The study was carried out on 82 fetuses and 164 fetal feet, whose external pathology and anomalies were between 13-40 gestational weeks. Fetuses were grouped according to gestational weeks, months and trimesters. Parameters of fetal feet (foot length, foot width, heel width, bimalleolar width, malleolus medialis height, malleolus lateralis height, foot dorsum length, toe length-width-thickness) were measured. Footprints of fetuses were taken and longitudinal arc height was evaluated and golden ratio was measured between foot parameters. Mean and standard deviations of the obtained parameters according to gestational months and trimester groups were determined. Gestational age and development were observed in all parameters. There was no significant difference in gender and side comparisons. We believe that the datas obtained in our study may be useful in studies such as obstetrics, perinatology and fetopathology for monitoring fetal development during fetal period and detecting foot anomalies.