İnfertilite tedavisi alan çiftlerin fertiliteye uyumunu ve bunu etkileyen faktörlerin incelenmesi
Investigation of fertility adjustment of couples receiving infertility treatment and the factors affecting it
  1. Tez No: 602405
  2. Yazar: ÖZLEM ER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEMNUN SEVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: İnfertilite, fertilite uyum, hemşirelik, Infertility, fertility adjustment, nursing Author: Nurse Özlem ER
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Koç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışmada infertilite tedavisi alan çiftlerin fertilite uyum düzeylerini ve bunu etkileyen faktörlerin incelenmesi amaçlanmıştır. Ayrıca çeşitli demografik değişkenler ile fertilite uyum düzeyi arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Araştırmanın evrenini, Aralık 2018-Mart 2019 tarihleri arasında Koç Üniversitesi Hastanesi Tüp Bebek Ünitesi'ne başvuran infertil çiftler oluşturmaktadır. Bu kapsamda 210 infertil çift çalışma kapsamına dahil edilmiştir. Araştırmada veriler araştırmacı tarafından hazırlanan 'Katılımcı Tanılama Formu' ve 'Fertilite Uyum Ölçeği Formu' kullanılarak toplanmıştır. Araştırma kapsamına alınan infertilite tedavisi alan kadınların fertilite uyumları 23.34±4.89, kadınların eşlerinin fertilite uyumları 20,57±4,66 olarak belirlenmiştir. Kadınların fertilite uyumlarının daha olumlu olduğu tespit edilmiştir. İnfertilite tedavisi alan kadınların fertilite uyum düzeyleri ile hormon tedavisi alma ve diğer evlilikten çocuk sahibi olma durumları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu belirlenmiştir (p0.05). İnfertilite tedavisi alan kadınların eşlerinin fertilite uyum düzeyleri ile diğer evlilikten çocuk sahibi olma ve infertilite nedeni arasında arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu belirlenmiştir (p0.05). Ayrıca kadınların ve eşlerinin fertilite uyumları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamıştır (p>0.05). Bu sonuçlar neticesinde, özellikle erkeklerin infertilite uyumları zayıf olması nedeniyle onlara yönelik ihtiyaç duyulan hizmetlerin sunulması ve infertilite tanı-tedavi sürecinde psikolojik destek sağlanması önemlidir. Kadın ve erkeğin infertiliteye uyumları birbirinden bağımsız olabileceğinden, çiftlerin ayrı ayrı uyum düzeylerinin değerlendirilmesi gerekmektedir. Çiftlerin bu süreçte infertiliteye uyumlarını ve başarılı veya başarısız tedavi sonucu ile baş etmelerini destekleyici müdahalelerin planlanması ve sağlık personelinin bu alanda güçlendirilmesi kritik bir öneme sahiptir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the fertility adjustment levels of couples receiving infertility treatment and the factors affecting this. In addition, the relationships between various demographic variables and fertility adjustment level were examined. The population of the study consists of infertile couples who applied to the IVF Unit of Koç University Hospital between December 2018 and March 2019. In this context, 210 infertile couples were included in the study. Data were collected using Participant Identification Form and Fertility Adjustment Scale Form prepared by the researcher. Infertility treatment of women who were included in the study was 23.34 ± 4.89 and 20.57 ± 4.66 for men. Women's adaptation to fertility was found to be more positive. There was a statistically significant difference between fertility adjustment levels of women receiving infertility treatment and hormone treatment and having other children from marriage. There was no significant difference in terms of demographic variables such as age, education level, working status, monthly income, co-kinship status, chronic disease, cause of infertility, vaccination, IVF, and meeting current treatment and treatment costs. It was determined that there was a statistically significant difference between fertility adaptation levels of men receiving infertility treatment and having child from other marriage and cause of infertility. There was no statistically significant difference between age, education level, working status, monthly income, co-kinship status, chronic disease, varicocele treatment, TESA, TESE, and the cost of treatment. İn addition, no statistically significant relationship was found between fertility adjustment of women and their spouses. According to these results, it is important to provide needed services and provide psychological support in the process of diagnosis and treatment of infertility, especially due to poor male infertility adaptation. Since male and female adaptation to infertility may be independent of each other, individual adjustment levels of couples should be evaluated. Planning interventions that support couples' adaptation to infertility and coping with successful or unsuccessful treatment and strengthening healthcare personnel in this area is critical.