Yabancılara Türkçe öğreten kurumlarda hizmet kalitesinin servqual modeli ile ölçülmesi: Selçuk Üniversitesi TÖMER uygulaması
Measurement of service quality in Turkish institutions teaching foreigners with servqual model: Selçuk University TOMER application
  1. Tez No: 602439
  2. Yazar: AHMET ŞENGÜL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA TAHİR DEMİRSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İşletme, Education and Training, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Hizmet Kalitesi, Algılanan Hizmet Kalitesi, SERVQUAL, Service Quality, Perceived Service Quality, SERVQUAL
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Hizmet kalitesi, mal ve hizmetlerin performansını tüketicilerin bakış açısından değerlendirmektedir. Bir dil öğretim merkezi hem somut mallara hem de soyut hizmetlere sahiptir. Kullanıcı memnuniyeti her zaman eğitim kurumlarının nihai hedefi olduğundan, bu hizmetlerin kalitesini ölçmeye ihtiyaç duyulmaktadır. Bu araştırma ile öğrencilerin bekledikleri hizmet kalitesi ile algıladıkları hizmet kalitesinin karşılaştırılmasıyla bir Türkçe öğretim merkezinin hizmet kalitesi ölçümü yapılması amaçlanmıştır. Veri toplama aracı olarak anket yöntemi kullanılmış ve anket Türkçe öğretim merkezinde okuyan öğrencilere uygulanmıştır. Hizmet kalitesi ölçümü için SERVQUAL hizmet kalitesi ölçeğinden yararlanılmıştır. Analizler neticesinde, Selçuk Üniversitesi Türkçe Öğretim merkezinde sunulan hizmet kalitesi için beklenen hizmet kalitesi ile algılanan hizmet kalitesi arasında istatistiksel açıdan anlamlı ilişki bulunduğu ve ölçülen hizmet kalitesinin beklentileri tam olarak karşılamadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Service quality evaluates the performance of goods and services from the point of view of consumers. A language teaching center has both concrete goods and abstract services. Since user satisfaction is always the ultimate goal of educational institutions, there is a need to measure the quality of these services. The aim of this research is to measure the service quality of a Turkish teaching center by comparing the perceived service quality and the expected service quality of the students. The questionnaire method was used as a data collection tool and the questionnaire was applied to the students studying in Turkish teaching center. SERVQUAL service quality scale was used for quality of service measurement. As a result of the analyzes, it is concluded that there is a statistically significant relationship between the expected service quality and the perceived service quality for the service quality offered at Selçuk University Turkish Education Center and that the measured service quality does not fully meet the expectations.