Dış ticarette değişen ödeme yöntemleri ve bankacılığa etkisi
Changing payment methods in foreign trade and its impact on banking
- Tez No: 602447
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KERİM ESER AFŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Ekonomi, İşletme, Banking, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Dış ticaret, Ödeme yöntemleri, Bankacılık, Foreign trade, Payment methods, Banking
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Finansal İktisat ve Bankacılık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Ülkeler arasında ticari faaliyetlerin artması, dış ticarette ödeme yöntemlerinin önemini artırmaktadır. Uluslararası ticaret ile bankacılık sektörü birbirinden beslenmektedir. Bu çalışmanın temel amacı; dış ticarette ödeme yöntemlerinin değişmesinin bankacılık sektörüne olan etkilerini açıklamaktır. Türkiye'nin TÜİK tarafından açıklanan dış ticaret verileri kullanılarak inceleme yapılmıştır. Çalışmada; değişen ödeme yöntemlerinin günümüzde bankacılığa bir etkisinin olmadığını ortaya konmuştur. Dış ticarette yeni ödeme yöntemi olan banka ödeme yükümlülüğü sistemi Türkiye'de henüz bütün ticari bankalar tarafından uygulanmamaktadır. Kripto para ve banka ödeme yükümlülüğünün geleneksel ödeme yöntemlerine göre bankacılığa etkisi gözlemlenememiştir. Ancak yakın gelecekte; kripto paralar ve dijital paralar konusunda yaşanacak gelişmelerin mutlaka bankacılığa etkisi olacağı belirtilmiştir. Yeni nesil sistemlerin bankacılığa entegre edilebilmesi ile etkilerinin daha net görülebileceği düşünülmektedir. Ek olarak dış ticarette ihracat ve ithalat belgelerinin bankalar aracılığıyla güvende olmasının, bankacılığı dış ticarette merkezi bir konumda tutmaya devam ettiği vurgusu öne çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
Increasing trade activities between countries enhance importance of payment methods in foreign trade. International trade and banking sector feed on each other. The main purpose of this study is to examine that the impacts of changing payment methods in foreign trade on banking sector. It has been performed an analyzing through using Turkey's datas which are released by TUIK. In the study; obtained results show that today changing payment methods in foreign trade have no impact on banking. Being a new payment method in foreign trade, bank payment obligation has not been using by all of the commerical banks in Turkey yet. Crypto currencies, bank payment obligation and their effects on banking, is not observed compared to other traditional payment methods in foreign trade. However, in the future, it is stated that with the developments in crypto and digital currencies will have an impact on banking. With the possibility of integrating new generation systems into banking, it is thought that their effects can be seen. The fact that in foreing trade import and export documents being safe through banks continue keeping banking a central position in foreing trade.