Hematolojik malignitelerde nakil sonrası hematogon değerlerinin prognoza etkisi var mıdır?
Does the ratio of hematogon following allogeneic stem cell transplantation has a prognostic value in th prognosis?
  1. Tez No: 602538
  2. Yazar: RAİFE ULUDAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELAMİ KOÇAK TOPRAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Hematoloji, Hematology
  6. Anahtar Kelimeler: Hematogon, AML, ALL, allojeneik periferik kök hücre nakli, GVHD, Hematogone, AML, ALL, allogeneic hematopoietic stem cell transplantation, GVHD
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Giriş ve amaç: Hematogonlar, kemik iliğinde b hücre öncülü hücrelerdir ve sağlıklı çocuk ve genç insanlarda normal hematopoezde görülürler. Ayrıca hematogonların hematopoetik kök hücre nakli ve kemoterapi sonrası iyileşme fazında öne çıkan hücreler olduğu görülmüştür. Biz bu çalışmada AML, ALL, MDS tanılı allojeneik hematopoetik kök hücre nakli yapılan hastalarda, nakil sonrası belirlenen cut off değeri üzerinde hematogon varlığının; genel sağkalım ve hastalıksız sağkalım ile akut ve kronik GVHD gelişimi üzerine etkisini araştırdık. Materyal- metod: Çalışmaya, A.Ü.T.F Hastaneleri'nde Ocak 2017-Ocak 2019 yılları arasında AML, ALL, MDS tanılı allojeneik hematopoetik kök hücre nakli yapılmış olan 76 hasta dahil edilmiştir. Hematogon düzeyleri 1. ay, 3. ay, 6. ay ve 12. ayda yapılan kemik iliği biyopsi örneklerinin flow sitometrik incelemesi ile elde edilmiştir. Hasta kayıtları Avicenna sistemi üzerinden retrospektif olarak taranmıştır. Sonuçlar: ALL, AML, MDS tanılı hastalarda APKH sonrası bakılan hematogon değeri için eşik (cut-off) değeri bulunamadı. Literaturde kemik iliğinde hematogon miktarı için sıkça verilen %1 değeri ile yapılan analizlerde, AML tanılı hastalarda 6. ay ve 12. ay hematogon değeri %1'in üzerinde olanlarda ölüm oranı diğerlerine göre anlamlı olarak düşük saptandı. (p=0,042) (Ki-kare testi) Ayrıca AML hastalarında kronik GVHD olanların 3.ay hematogon ortalamasının anlamlı olarak düşük olduğu saptandı (p=0,028) (Mann-Whitney U testi). Tartışma: Allojeneik hematopoetik kök hücre nakli yapılan AML tanılı hastalarda hematogon varlığı prognostik faktör olarak söylenebilir. Akut GVHD ile ilgili istatistiksel olarak anlamlı sonuçlar elde edilemese de hematogon varlığı, AML tanılı hastalarda, kronik GVHD gelişimi açısından fikir verebilir. Çalışmamız hematogon üzerine Türkiye'de yapılan ilk çalışma olmakla birlikte; hem ülkemizde hem de dünyada geniş vaka sayılı prospektif çalışmalara ihtiyaç var gibi gözükmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Hematogones are precursor lymphoblast cells found in highest numbers in bone marrow of healthy children and young adults. Hematogones are prominent cells in the recovery phase of post-chemotherapy and post-bone marrow transplantion period. In this study we aim to investigate the presence of hematogones above the cut-off level determined for after transplantation on the overall survival, disease-free survival and the development of acute and chronic GVHD in the allogeneic hematopoietic stem cell transplantation patients diagnosed by AML, ALL, MDS. Materials- Methods: The data included in this study were obtained from 76 allogeneic hematopoietic stem cell transplantation patients diagnosed by AML, ALL, MDS in the Ankara University Hospital between January 2017-2019. Patient medical records were reviewed through Avicenna system retrospectively. Results: There was no cut- off values for hematogon value after AHSCT in patients with ALL, AML, MDS. In the literature hematogones analyses are with 1%and in our study the mortality rate was found significantly lower in patients with AML who had hematogones above 1%in the 6th and 12th months (p=0,042). In addition the mean hematogon level of 3rd months was significantly lower in AML patients with GVHD (p=0,028). Discussion: The presence of hematogones in the patients with AML who underwent hematopoietic stem cell transplantation could be considered as prognostic factor. Although there was no statistically significant results showing the relation to acute GVHD development, the presence of hematogones may provide a clue for the development of chronic GVHD in patients with AML. To date our study is seemed to be the first study about hematogones in our country, but there is no doubt that large numbers of prospectives studies both in our country and in the world are needed.