Hasta güvenliği iletişim aracına uygun nöbet teslim sürecinin gerçekleştirilmesi ve değerlendirilmesi
Improving and evaluating nurse handover process by using patient safety communication tool
  1. Tez No: 602537
  2. Yazar: GÜLÇİN CENGİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞEYDA SEREN İNTEPELER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hasta güvenliği, hemşire nöbet teslimi, iletişim hataları, SBAR iletişim aracı, Patient Safety, Nursing Handover, Communication Errors, SBAR Communication Tool
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelikte Yönetim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, hasta güvenliğinde kullanılan ve önerilen iletişim aracı SBAR tekniğine uygun olarak oluşturulan nöbet teslim formu ile hasta tesliminin gerçekleştirilmesi ve değerlendirilmesidir. Yöntem: Eylem araştırması olarak yürütülen araştırmanın örneklemine İzmir'de bulunan bir üniversite hastanesinin iki cerrahi, üç dahili kliniğinde çalışan 55 hemşire alınmıştır. Veriler Ekim 2018- Eylül 2019 tarihleri arasında toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde sayı, yüzdelik ve frekans olarak tanımlayıcı istatistikler kullanılmıştır. Bulgular: SBAR teslim formunun Durum (S) bölümü %98,93, Tıbbi Öykü (B) bölümü %96,17, Değerlendirme (A) bölümü %75,88 ve Öneri (R) bölümü %91,56 oranında doldurulmuştur. Hemşirelerin %86,48'i, nöbet tesliminde SBAR iletişim aracının zaman kaybettirdiğini düşündüğünü bildirmiştir. Bu oran dokuz ay kullanan klinikte %53,84 olarak belirlenmiştir. SBAR iletişim aracı kullanmanın nöbet teslimlerine bir olumlu katkı getirmediğini düşünen hemşire oranı %86,48 olarak bulunmuş, dokuz ay kullanan kliniğe bakıldığında ise bu oranın %53,84 olduğu saptanmıştır. Hemşirelerin %59,45'i ve dokuz ay süreyle kullanan klinik hemşirelerinin %84,61'i SBAR iletişim aracı kullandığı dönemde hiç istenmeyen (advers) olay yaşamadığını bildirmiştir. Sonuç: Çalışmada hemşirelerin büyük çoğunluğu formu kullanmaya devam etmek istemediğini belirtmiştir. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda yönetici ve klinik hemşirelere, iletişim süreci ve hasta güvenliği konularında düzenli eğitimlerin planlanması, güvenlik kültürü algılarının yükseltilmesi, profesyonel iletişim tekniği kullanımın sağlanması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study to improve and evaluate the nurse handover process by using handover form which is used in patient safety and proposed according to SBAR technique. Method: An action research study was employed. The sample consisted of 55 registered nurses working in three surgical and three internal wards of a university hospital located in İzmir. The data was collected in between October 2018- September 2019. Descriptive statistics (frequency/percentage, arithmetic mean) were used in data evoluation. Results: Situation (S) part of SBAR handover form has been filled with a ratio of 98,93%, Background (B) part; 96,17%, Assessment (A) part; 75,88% and Recommendation (R) part; 91,56%. Nurses participating in this study stated that the use of the SBAR communication tool lost time on handover with the percentage of 86,48%. This ratio in the experimented clinic was 53,84%. 86,48% of sample reported that using the SBAR communication tool did not contribute positively to nurse handovers, in the experimented clinic 53,84% of sample thought this. 59,45% nurses and 84,61% experimented clinic nurses reported that there were no adverse events when using the SBAR communication tool. Conclusion: The majority of the nurses stated that they did not want to continue using the form. According to the results, it may be suggested to plan regular trainings to manager and clinical nurses on communication process and patient safety, to increase the safety culture and to provide the use of professional communication techniques.