Cumhuriyet Dönemi hikayesinde deniz
Sea on the Republican Era story
- Tez No: 602563
- Danışmanlar: PROF. DR. BELKIS GÜRSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Republican Era, Story, Turkish Litterature, Sea, Human
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Cumhuriyet Dönemi Türk Hikâyesi'nde deniz konulu çalışmada taranılan yüzden fazla hikâyenin içinden doğrudan doğruya deniz temalı olanlarla denizi bir mekân veya bir motif olarak kullanan hikâyeler seçilmiştir. Bu hikâyelerden hareketle deniz konusu estetik, ticarî, turistik, eğlenme, dinleme, beslenme, geçim kaynağı, stratejik ve jeo politik yönleriyle ele alınmıştır. Dönemlerine tanıklık eden bu hikâyeler sosyal ve kültürel tarihe de malzeme verirler. Cumhuriyet Dönemi Türk Hikâyesi'nde yazarlar; devrinin hayat tezahürlerini sadece hikâye etmekle kalmayarak ilgili dönemin duygu ve düşünce dünyasına da ışık tutarlar. İnsan-toplum; insan- insan ilişkisini işleyerek cemiyetin pek çok gerçeğini yansıtırlar. Devrin zihniyet ve yaşama pratikleri, alışkanlıkları bu hikâyelerde ifadesini bulur. Bu bağlamda deniz-insan ilişkisi de çeşitli boyutlarıyla bu kalem mahsullerinde dile gelir. Anahtar Kelimler: Cumhuriyet Dönemi, Türk Edebiyatı, hikâye, deniz, İnsan.
Özet (Çeviri)
First of all my main goal to write this dissertation to observe in Contemprorary Turkish Literature of Stories about sea. I chose the stories of Rebublican era to recent era. (1923-2019); Therefore the thesis consisted of those stories -over a hundred- we picked up perfectly not only books,but also antlogies, magazines about rebublican Turkish literature. Thus I would like to contribute as the thesis. In conclusion those stories observed sea as aestical, commercial,touristic, recreation, feed suplement, jeo political, strategical and a source income basis. In addition the Turkish Story authors write various faces of sea. Not only The Republican Era Story authors reflecting the life but also enlights emotions and thoughts too. Therefore discoursing Human- community; human to human relations to reflect reality of the society. These stories meaningfully find out expressions of the life practicals, habits and thoughts of the Era. Thus sea- human based encounter that takes place those fictions.