El Burhan fi ulumil Kur'an ve el-İtkan fi ulumil Kur'an'ın kuran tarihi yönünden incelenmesi ve değerlendirilmesi
Analysis and evaluation of al Burhan fi ulumil Kur'an and al-Itkan fi ulumil-Kur'an in terms of history of Qur'an
  1. Tez No: 602602
  2. Yazar: TUBA EKİCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER DUMLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Zerkeşi, Suyuti, el-Burhân, el-İtkân, Kur'ân Tarihi, Zerkeshi, Suyuti, el-Burhân, el-İtkân, History of Quran
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Sekizinci ve dokuzuncu yüzyılda Kur'ân ilimlerinde önemli yere sahip olan Zerkeşi'nin El Burhan fi Ulumil Kur'an ve Suyuti'nin El-İtkan fi Ulumil Kur'an adlı eserleri Kur'ân tarihi yönünden incelenmeye çalışılmıştır. Çalışma giriş, dört bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Giriş bölümünde araştırmanın konusu, amacı, yöntemi ve kaynakları hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde el-Burhân fi Ulûmi'l-Kur'ân, el-İtkân fi Ulûmi'l-Kur'ân'ın temel özellikleri ve Kur'ân tarihini oluşturan konular belirlenmiştir. İkinci bölümde Hz. Peygamber döneminde Kur'an tarihi oluşturan bölümlerden ilk nazil olan ayetler, son nazil olan ayetler, vahyin kaydedilmesi konuları rivayetlere dayalı olarak incelenmiştir. Üçüncü bölümde Sahabe dönemi Kur'ân tarihini oluşturan Kur'ân'ın cemi, Kur'ân'ı Kerimin kitap haline getirilmesi, çoğaltılması, ayetlerin ve sûrelerin tertibi, ayet ve sûrelerin sayıları, Sahabeye ait müstakil Mushaflar konuları incelenmiştir. Dördüncü bölümde sahabe sonrası dönemde Kur'ân Tarihini oluşturan konular, Ahruf-i Seba, yedi harfe izin verilmesi, Hz. Osman Mushafı ve yedi harf, kıraatlar, Kur'ân'ın noktalanması ve şekli konuları incelenmiştir. Sonuç kısmında ise dört bölümün değerlendirilmesi yapılarak varılan sonuçlar açıklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, Zerkeşi's“Al Burhan fi Ulumil Kur'an”and Suyuti's“Al-İtkan fi Ulumil Kur'an”are tried to be analyze which has important place in eighth and ninth century within the scope of Qur'an sciences. These Works are studied with the perspective of history of Qur'an. This thesis includes a introduction, four body parts and a conclusion, ın the introduction part; information about the subject, method and sources of the research are given. In the first chapter, el-Burhân fi Ulûmi'l-Kur'an, the main features of el-İtkân fi Ulûmi'l-Kur'an and the subjects that make up the history of the Qur'an are determined. In the second section, first versicles which are constitutive of Qur'an's initial chapters, last versicles and recording of divine inspiration in the period of prophet Muhammad are analyzed according to the religious narrations. In the third section, gathering together of Qur'an's which creates the history of companion period of Qur'an, rendering Qur'an as a book, reproducing of versicles and surahs, and issues about collection of sheets which belongs to companion are all analyzed. In the forth section, after the period of companion subjects that composing history of Qur'an Ahrufi seba, allowing to seven letters, collection by Hz. Osman and seven letters, reading Qur'an aloud and punctuation of Qur'an are analyzed. In the conclusion section, results are explained while making consideration of four parts.