Kronik obstrüktif akciğer hastalığında (KOAH) tedaviye indakaterol (ARCAPTA) eklenmesinin solunum ve kardiyak fonksiyonlara etkisi
The effect of addition of indacaterol (ARCAPTA) to respiratory and cardiac functions in chronic obstructive pulmonary disease (COPD) treatment
  1. Tez No: 602740
  2. Yazar: NADİRE DİRİM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İNCİ GÜLMEZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: bronkodilatör, hiperinflasyon, indakaterol, kardiyak fonksiyon, KOAH, bronchodilator, hyperinflation, indacaterol, cardiac function, COPD
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Amaç:Kronik obstrüktif akciğer hastalığında bronkodilatör tedavide kullanılan, inhale uzun etkili beta-2 agonist olan indakaterolün, stabil hastalıkta solunum ve kalp fonksiyonları, egzersiz kapasitesi, nefes darlığı semptomu üzerine olan etkilerini araştırmak, farklı bronkodilatör tedavi alan kontrol hasta grubu ile karşılaştırmak amaçlandı. Hastalar ve Yöntem: Erciyes Üniversitesi Klinik Araştırmalar Etik Kurulu (Karar No: 2016/41) onayı ve Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu desteği (proje kodu: TTU-2016-6631) ile Mayıs 2016- Aralık 2018 tarihleri arasında Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne başvuran, GOLD 2014 KOAH raporu önerilerine göre grup B veya C KOAH'ı olan ve stabil KOAH tedavisi alan 46 hasta çalışmaya dahil edildi. Çalışma grubu olan bronkodilatör tedavi alan 22 hastadan tek başına uzun etkili antimuskarinik ajan kullananlara indakaterol eklendi, beta-2 agonist almakta olanların ise ilacı indakaterol ile değiştirildi. Kontrol grubu olan 24 hastanın bronkodilatör tedavisine herhangi bir değişiklik yapılmadan devam edildi. Her iki grupta da tedavide inhale kortikosteroid mevcut ise aynı etken madde ile devam edildi. Tüm hastalara başlangıçta solunum fonksiyon testi, pletismografi, difüzyon kapasitesi, altı dakika yürüme testi, tam kan sayımı, EKG, transtorasik ekokardiyografi ve visüel analog skalası ile görsel olarak nefes darlığı derecelendirmesi yapıldı. Dört hafta sonunda tüm tetkikler her iki grupta da tekrarlanarak, ilk ölçümlere göre değişimler ve gruplar arası farklar değerlendirildi. Dört haftalık tedavide hastalar alevlenme yönünden takip edildi ve çalışma grubundaki hastalarda yan etki sorgulandı. İstatistiksel analizler için SPSS 22.0 programı kullanıldı. Verilerin tanımlayıcı istatistiklerinde ortalama, standart sapma, medyan en düşük, en yüksek, frekans ve oran değerleri kullanıldı. Değişkenlerin dağılımı Kolmogorov Simirnov test ile ölçüldü. Nicel bağımsız verilerin analizinde Mann-Whitney U test kullanıldı. Bağımlı nicel verilerin analizinde eşleştirilmiş örneklem t test, wilcoxon testi kullanıldı. Nitel bağımsız verilerin analizinde ki-kare test, ki-kare test koşulları sağlanmadığında fischer test kullanıldı. Tüm pdeğerleri iki taraflı bakılıp, 0.05'ten düşük pdeğeri anlamlı olarak kabuledildi. Bulgular: Çalışmaya alınan hastalarda dört haftalık indakaterol tedavisi sonrası spirometrik değerlerde hafif artışla beraber anlamlı değişiklik olmadı. Total akciğer kapasitesindeortalama 160 ml (p=0,044) ve rezidüel hacimdeise ortalama 270 ml (p=0,046) olmak üzere indakaterol tedavisi sonrası anlamlı düşüş gözlendi. Ancak bunun dışındaki akciğer kapasite ve volümlerinde anlamlı değişim izlenmedi. Egzersiz kapasitesini değerlendirmek amacıyla yapılan altı dakika yürüme testinde anlamlı değişim olmadı. İndakaterol tedavisi sonrasında hastaların nefes darlığı algı derecesi başlangıca ve kontrol grubuna kıyasla anlamlı şekilde azaldı (p=0,03). Kardiyak fonksiyonlar üzerine etkisini değerlendirmek amacıyla bakılan ekokardiyografik parametlerde ve kalp hızında anlamlı değişiklik izlenmedi. Sonuç: Grup B ve C KOAH'ı olan düzenli bronkodilatör tedavi alan stabil hastalarda tedaviye indakaterol eklenmesi ile spirometrik değerlerde ve ekokardiyografi ile değerlendirilen kalp fonksiyonlarında anlamlı iyileşme olmamıştır. Ancak dört haftalık indakaterol tedavisi ile dispne algısı anlamlı derecede iyileşmiş fakat altı dakika yürüme testinde yürüme mesafesine katkısı olmamıştır. TLC ve RV' de anlamlı düşüş olması, indakaterolün hiperinflasyonu azalttığını desteklemektedir. Solunum ve özellikle kalp fonksiyonlarında literatürdekine benzer şekilde iyileşme bulunduğunun desteklenmesi, hasta sayısının ve tedavi süresinin arttırılmasıyla mümkün görünmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to investigate the effects of indacaterol, an inhaled long-acting beta-2 agonist used in bronchodilator therapy in chronic obstructive pulmonary disease, on respiratory and heart functions, exercise capacity, dyspnea symptoms in stable disease and to compare with the control group receiving different bronchodilator therapy. Patients and Methods: With the approval of Erciyes University Clinical Research Ethics Committee (Decision No: 2016/41) and the support of Scientific Research Projects Commission (project code: TTU-2016-6631), forty-six patients applied to Erciyes University Medical Faculty Hospital between May 2016 and December 2018 with stage B or C COPD and stable COPD treatment were included in the study according to the recommendations of the COPD report 2014. Of the 22 patients in the study group who received bronchodilator therapy, indacaterol was added to long-acting antimuscarinic agents alone and those taking beta-2 agonists were replaced with indacaterol. Bronchodilator treatment of 24 patients in the control group was continued without any change. If inhalecorticosteroid was present in both groups, treatment was continued with the same active substance. All patients were initially evaluated with spirometry, plethysmography, diffusion capacity, six-minute walk test, complete blood count, ECG, transthoracic echocardiography, and visual analog scale. At the end of four weeks, all tests were repeated in both groups and the changes and differences between the groups were evaluated according to the first measurements.The patients were followed for exacerbation at the four-week treatment and side effects were questioned in the study group. SPSS 22.0 program was used for statistical analysis. Data Descriptive statistics of average, standard deviation, median minimum, maximum, frequency and ratio values were used. The distribution of variables is measured by the Kolmogorov Smirnov test. Mann-Whitney U test was used for the analysis of quantitative independent data. Paired samples t test and Wilcoxon test were used for the analysis of the dependent quantitative data. Chi-square test was used for the analysis of qualitative independent data, and fischer test was used when the chi-square test conditions were not met. All p values were evaluated bilaterally and p value which was less than 0.05 was accepted as significant. Results: There was no significant change in spirometric values after indacaterol treatment which is for four weeks. Significant decrease in total lung capacity and residual volume after indacaterol treatment was observed. However, there was no significant change in lung capacity and volume. Six-minute walk test of which aim to evaluate exercise capacity, did not change significantly. After indacaterol treatment, patients' perception of dyspnea decreased significantly compared to baseline and control group. There was no significant change in heart rate and echocardiographic parameters in order to evaluate the effect on cardiac functions. Conclusion: In stable patients who received regular bronchodilator therapy with stage B and C COPD, there was no significant improvement in spirometric values and cardiac functions which were assessed by echocardiography with the addition of indacaterol. However, dyspnea perception improved significantly with indacaterol treatment which is for four weeks but it did not contribute to walking distance in six minute walk test. Significant decreases in TLC and RV support that indacaterol reduces hyperinflation. It seems possible to support the improvement of respiratory and especially cardiac functions similar to the literature, by increasing the number of patients and the duration of treatment.