Kronik bel ağrılı hastalarda balneolojik tedavinin (hidroterapi ve peloidoterapi) etkinliği ve sitokin değerlerine etkisi
The effect of balneological treatment (hydrotherapy and peloidotherapy) on patients with chronic low back pain and serum cytokine levels
- Tez No: 602797
- Danışmanlar: PROF. DR. ARİF DÖNMEZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Tıbbi Ekoloji ve Klimatoloji, Medical Ecology and Climatology
- Anahtar Kelimeler: balneoterapi, hidroterapi, peloidoterapi, kronik bel ağrısı, sitokin, interlö- kin, balneotherapy, hydrotherapy, peloidotherapy, chronic low back pain, cytokine, interleukin
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Amaç: Kronik bel ağrılı hastalarda hastane koşullarında uygulanan hidroterapi ve peloidoterapinin klinik duruma ve serum sitokin düzeylerine etkisini araştırmak. Gereç ve yöntem: Kronik bel ağrısı tanısı almış ve çalışmaya katılmayı kabul eden 74 hasta randomizasyon ile iki gruba ayrıldı. Her iki gruptan dörder hasta çeşitli nedenlerle çalışmadan ayrıldı. Tüm hastalar tedavi öncesi, tedavi sonrası, 1.ay ve 3.ayda ağrı, hasta ve doktor global değerlendirmesi, istirahat ve egzersiz sırasında ağrı, el yer mesafesi, Schober ve Modifiye Schober testi, Oswestry Bel Ağrısı Engellilik Anketi, Kısa Form-36 ile değerlendirildi. Tüm hastalardan tedavi öncesi/1.gün ve tedavi sonrası/12.gün, serum IL-6 ve IL-10 düzeylerini ölçmek için venöz kan örneği alındı. Çalışma grubundaki hastalara; 10 seans, 36-38 °C düz su ile dolu havuzda, günde 20 dakika, boyun hizasına kadar tam banyoyu takiben bel bölgesine 20 dakika 43°C sıcaklıkta tıbbi çamur uygulandı. Tüm hastalara bel ev egzersiz programı verildi. Bulgular: Çalışma grubunda ağrı, hasta ve doktor global değerlendirmesi, istirahat ve egzersiz sırasında ağrı, ODI, SF-36 parametreleri, el yer mesafesi ve Modifiye Schober testinde tedavi sonunda gözlenen istatistiksel anlamlı iyileşmeler 3. ay boyunca devam etti. Kontrol grubunda ağrı, hasta ve doktor global değerlendirmesi, egzersiz sırasında bel ağrısı ve ODI skorlarında anlamlı düzelme olduğu ve 3 ay boyunca devam ettiği görüldü. Bel ağrısı, istirahat ve egzersiz sırasında ağrı, Modifiye Schober testi, hasta ve doktor global değerlendirmesi değerlerindeki azalmada ve SF-36 ağrı ve genel sağlık skorlarındaki yükselmede, tüm değerlendirmelerde çalışma grubu lehine istatistiksel üstünlük görüldü. Çalışma grubunda tedavi sonunda başlangıca göre IL-10 değerlerinde anlamlı yükselme bulundu. Sonuç: Kronik bel ağrısında hidroterapi ve peloidoterapinin klinik iyileşme sağladığı ve anti- inflamatuvar sitokin olan IL-10'u arttırdığı görüldü.
Özet (Çeviri)
Purpose: To investigate the effects of hydrotherapy and peloidotherapy on clinical status and serum cytokine levels in patients with chronic low back pain. Material and Method: Seventy-four patients with chronic low back pain and accepted to participate in the study were dived into two groups by randomization. Four patient from each groups dropped out from the study for various reasons. All patients were assessed before and end of the therapy, at the 1 and 3th month with pain, pa- tient's and doctor's global assessment, pain during rest and exercise, finger-floor distance, Schober and Modified Schober tests, Oswetry Disability Index, Short Form-36. Venous blood sample were taken from all patients before/1.day and after therapy/12.day to measure serum IL-6 and IL-10. The patients in the treatment group received 10 sessions hydrotherapy at 36-38°C for 20 mi- nutes a day, and afterwards mud-pack treatment on lumbar region at 43°C. A home-based standardized exercise program was given to all patients. Results: In the treatment group, statistically significant improvement was observed in pain, patient's and doctor's global assessment, pain during rest and exercise, ODI, SF-36 parameters and continued for 3 months. In the control group statistically significant improvement was observed in pain, patient's and doctor's global assessment, pain during exercise, ODI scores and continued for 3 months. Decrease in low back pain, pain during rest and exercise, Modified Schober test, patient's and doctor's global assessment score and increase in SF-36 pain and general health scores showed significantly superiority in favor of the treatment group in all evaluations. There was a significant increase in IL-10 values from baseline at the end of treatment in the treatment group. Conclusion: Hydrotherapy and peloidotherapy provide clinical improvement in chronic low back pain and increase an anti-inflammatory cytokine IL-10.