Kronik bel ağrılı hastalarda sakroiliak eklem disfonksiyonu ve tedavisi
  1. Tez No: 37889
  2. Yazar: ŞİMAL ŞİŞMAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MEHMET KIRNAP
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik bel ağrısı, sakroiliak eklem disfonksiyonu, KDD, düzeltici egzersiz uygulaması, Chronic low back pain, Sacroiliac joint dysfunction, Short wave diathermy, Correction exercise program
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
54 ÖZET 1 Ocak-31 Aralık 1994 tarihleri arasında Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı polikliniğine başvuran kronik bel ağrılı hastalarda klinik, radyolojik ve SPECT inceleme ile SİD varlığı araştırıldı. SİD tanısı konan 30 hastanın 26!sı KDD ile derin ısı ve SİD'a yönelik düzeltici egzersiz uygulaması şeklinde fizik tedavi programına alındı. 20 seans tedavi sonrası, ağrı şiddeti, klinik skor ve SPECT'in tedavi öncesi ve tedavi sonrası değerlerinin karşılaştırılması ile fizik tedavi uygulamasının etkinliği araştırıldı ve tedavi öncesi ve sonrası değerlerde istatiksel olarak anlamlı gelişme bulundu. SİD'un gözardı edilmemesi gereken kronik bel ağrısı nedenlerinden biri olduğu ve SİD'a yönelik KDD ve düzeltici egzersiz programının etkin bir tedavi yöntemi olduğu saptandı.
Özet (Çeviri)
55 SUMMARY In this study, clinical, radiological and SPECT examinations with SID were investigated on the patients with chronic low back pain who attempted to Erciyes University Faculty of Medicine, Physical and Rehabilitation policlinic between 1 february and 31 december 1994. 26 cases of 30 patients with SID were included to physical therapy wich consists of SWD for deep heating and correction exercises for SID. After 20 seancer, pain intensity, clinical score, SPECT values before and after treatment were compared and also affectiveness of physical were investigated. At the end of this study it was founded that differences in the values before and after treatment were significant statistically. It was determined that SID was one of the important causes of chronic low back pain and correction exercise program for SID was effective therapy method.