Tracing the crises: Questioning the eco-ethics of future colonialism and terraforming of Mars in Kim Stanley Robinson's Mars trilogy
Krizlerin izinden: Kim Stanley Robinson'un Mars üçlemesinde Mars'ın gelecekteki kolonileştirilmesi ve dünyalaştırılmasının eko-etik anlayışı çerçevesinde sorgulanması
  1. Tez No: 602798
  2. Yazar: SEHER ÖZSERT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İFAKAT BANU AKÇEŞME
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: krizler, Mars, sömürgecilik, dünyalaştırma, eko-etikler, ütopya, Gaia, ekososyalizm, crises, Mars, colonialism, terraforming, eco-ethics, utopia, Gaia, ecosocialism
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 201
Özet
Bu tez hem insan ve hem de insan dışı dünyalarda var olan güncel krizlerin sebeplerini keşfetmeyi ve bu felaketlerden bir çıkış yolu bulmak için makul çözümler araştırmayı hedeflemektedir. Çalışma öncelikle eko-etiksel, eko-felsefi, eco-Marxist ve eco-sosyalist perspektiflerden ekolojik ve sosyal kriz konusunun teorik altyapısına dikkat çekmektedir. Marxism'in ekolojik incelenmesine kadar farklı izahı için teorik altyapıyı verir. Araştırma, Mars'ın dünyalaştırılması ile ilgili olan temsili öykü alegorilerinden Kim Stanley Robinson'un Mars üçlemesinin yanı sıra, postkoloniyel ve postmodern teorilere de ilişkin olarak, dünyada öngörülen kıyametten kaçmanın ve başka bir gezegeni dünyalaştırmanın, başka bir gezegende başka bir kıyamete mahkum, gelecekteki kolonizasyon olduğunu tartışmaktadır. Bu çalışmanın önemi, farklı perspektiflerin analizi için çeşitli teorileri bünyesinde barındırmasıdır. İnceleme, üç kitap, Red Mars (1992), Green Mars (1993) and Blue Mars (1996), boyunca ayırt edici bir şekilde işlenen konuların diyalojik yapısının ve zenginliğinin araştırma için birden çok teorinin kullanımını kaçınılmaz kıldığını göstermektedir. Bu çalışma, üçlemedeki çok sayıdaki bakış açıları aracılığıyla Mars'ın kolonileştirilmesi ve dünyalaştırılmasını eko-etik açıdan sorgulanması üzerine farklı görüşleri ön plana alarak, ekonomik ve politik sistemlerin Robinson'un yukarıda bahsedilen öykülerinde temsil edildiği gibi dünyalaştırma sürecinde medeniyet ve doğa arasındaki ilişkiyi kontrol eden güçler olarak tanımlandığını ortaya çıkarmıştır. Bu sebeple, bu çalışma kapitalist sistemin tüm felaketlerin kaynağı olarak gözlemlendiğini ve ekolojik açıdan daha bilinçli bir sistem olan ekososyalizm ile yer değiştirilmek üzere miadı dolmuş olarak tasarlandığını belirtmektedir. Bu çalışma ayrıca var olan problemler için“Diğeri”ni postkoloniyel olarak günah keçisi ilan etmeyi araştırmakta ve Neo-Malthusyan mantıkta olduğu gibi insanlık dışı çözümleri tartışmaktadır. Son olarak, bu çalışma, Mars üçlemesinde de olduğu gibi, ekolojik bilim kurgu öykülerinin gerçek yaşam üzerinde yansımalarını, ütopyan idealleri ve başka bir gezegene insan transferinin simülasyonları gibi farklı konulardan incelemektedir. Analizlere göre, bu tez, Mars üçlemesinin altında yatan ideolojinin Gaia teorisinden olağan bir umut ve ekososyalizmin radikal sosyal değişimi ile birlikte geleceği vaat edilen tüm yaşayan canlılar için gelecekte daha iyi bir hayat için tavsiyeler sunduğu sonucuna varmıştır.
Özet (Çeviri)
This dissertation aims at exploring the causes of the existing current crises in both human and non-human worlds and searching for convenient solutions to find a way out of these catastrophes. The paper, firstly, draws on the theoretical background of the issue of ecological and social crises from eco-ethical, eco-philosophical, eco-Marxist and eco-socialist perspectives. The study, with reference to postcolonial and postmodern theories as well as Kim Stanley Robinson's Mars trilogy, the representative narrative allegories dealing with the terraforming of Mars, argues that escape from the apocalyptic future foreseen on Earth and terraformation of another planet is the future colonization, doomed to another apocalypse on another planet. The significance of this study is that it incorporates a variety of literary theories for the analysis of the diversified perspectives. The analysis indicates that the dialogical formation and the richness of the topics distinctively covered throughout the three books, Red Mars (1992), Green Mars (1993) and Blue Mars (1996), make it inevitable to use multiple theories for the inquiry. This study, foregrounding the distinctive tenets on the eco-ethical questioning of colonizing and terraforming of Mars through the multiple perspectives in the trilogy, reveals that the economic and political systems are identified as controlling forces of the relationship between culture and nature in the terraforming process as represented in Robinson's abovementioned narratives. Therefore, the study implies that the capitalist system is observed as the root of catastrophes and conceived as superannuated to be replaced with ecosocialism, a form of ecologically conscious system. The study additionally explores the issues of postcolonial scapegoating of“the Other”for the existing problems and discusses the inhuman solutions such as Neo-Malthusian logic. Finally, the study investigates the reflections of ecological science fiction narratives on reality, as in the Mars trilogy, from different topics such as utopian ideals and simulations of human transfer to another planet. According to the analyses, the dissertation concludes that the underlying ideology of the Mars trilogy presents a natural hope of Gaia theory and suggestions for a better future life for all living things promised to come with the radical social change of ecosocialism.