Endülüs emevî emîrlerinden Muhammed b. Abdurrahman'ın siyasi faaliyetleri
Political activities of andalusia umayyad ameer Muhammed b. Abdurrahman
  1. Tez No: 602847
  2. Yazar: AYŞEGÜL YILMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ DADAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Endülüs, Muhammed b. Abdurrahman, Tuleytula, Kurtuba, Cillîkiye, Nabare, Benû Kasî, İbn Mervan, İbn Hafsûn ve Normanlar, Andalusia, Mohammad b. Abdurrahman, Tuleytula, Kurtuba, Cillîkiye, Nabare, Benû Kasî, Ibn Marwan, Ibn Hafsûn and Normans
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Endülüs, İslam dünyasında ne kadar öneme sahipse Avrupa tarihinde de o kadar önemli bir yere sahiptir. Endülüs Emevî Devleti hem Avrupa'ya İslam'ı tanıtmış hem de medeniyeti öğretti. 139/756 yılında Abdurrahman ed-Dâhil tarafından Endülüs Emevî Devleti resmen kurulduğu andan itibaren kozmopolit bir yapıya (Araplar, Berberîler, Sakâlibe, Müvelledûn, Müsta'rib) sahip olması nedeniyle birçok problemle karşılaştı. Ancak güçlü ve başarılı hükümdarlar sayesinde sorunlar ortadan kaldırıldı. II. Abdurrahman ile Endülüs, çağının zirvesini yaşadı ve hemen sonrasında iş başına gelen oğlu I. Muhammed ile birlikte devlet duraklama dönemine girdi. Muhammed b. Abdurrahman, iktidara geldiği andan itibaren ilk yıllarda babasının siyasetini devam ettirmeye çalışsa da devletin içinde farklı etnik ve dinî grupların isyanları, dış güçlerin bu unsurları desteklemesi, idari kadrolarda yaşanan liyakat sorunu, doğal afetler, ekonomik krizler gibi sorunlar Muhammed b. Abdurrahman'ın görevini tam anlamıyla yerine getirememesine sebep oldu. Bu dönemde yaşanan sorunlar sonraki dönemleri de etkiledi. Çalışmamız giriş ve bir bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde, araştırmanın konusu, önemi, amacı, kaynakları ve Muhammed b. Abdurrahman öncesinde Endülüs Emevî Devleti'nin durumuna yer verilmektedir. Birinci bölümde Muhammed'in emîr olmadan önceki hayatı, Muhammed b. Abdurrahman'ın siyasi faaliyetleri, Tuleytula ve Kurtuba ayaklanmaları, Cillîkiye ve Nabare Savaşları, Benû Kasî, İbn Mervan ve İbn Hafsûn'un bağımsız oluşu, Norman akınları, vefatı ve şahsiyeti anlatılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Andalusia in the Islamic world is as important as it is in the European history. The Andalusian Umayyad State introduced both civilization and Islam to Europe. Since its official establishment by Abdurrahman ed-Dâhil in 139/756, The Andalusian Umayyad State faced many problems due to its cosmopolitan structure (Arabs, Berbers, Sakâlibe, Müvelledûn, Müsta'rib). However, thanks to the powerful and successful rulers, such problems were eliminated. Under the rule of Abdurrahman II, Andalusia experienced the peak of its era, and with his son Mohammed I, who came to power soon after him, the state entered a period of stagnation. Although Mohammed b. Abdurrahman tried to sustain his father's politics in the first years from the moment he came to power, factors such as rebellions of different ethnic and religious groups within the state, supporting of these elements by external forces, problems of merit experienced in administrative cadres, natural disasters, economic crises etc. caused Mohammed b. Abdurrahman to fail to fulfill his duty. The problems experienced in this period also affected the following periods. Our study consists of an introduction and a chapter. The subject, importance, purpose and references of the study and the situation of the Andalusian Umayyad State before Mohammed b. Abdurahman are included in the introduction part. In the first chapter, the life of Mohammad before he became ameer, his political activities, Tuleytula and Kurtuba uprisings, Cillîkiye and Nabare Wars, independence of Benû Kasî, Ibn Marwan and Ibn Hafsun, Norman raids, his death and personality are discussed.