Depresif ergenlerde sosyal medya tutumu ve siber zorbalık ilişkisi
Depresif ergenlerde sosyal medya tutumu ve si̇ber zorbalik i̇li̇şki̇si̇
- Tez No: 602857
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE ARMAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: depresyon, sosyal medya, siber zorbalık, ergen, siber mağdur, depression, social media, cyberbullying, adolescent, cyber victim
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı depresif kız ergenlerin ve sağlıklı kontrollerin sosyal medya kullanım sürelerini, sosyal medya tutumlarını, siber zorbalığa uğrama durumlarını ve bunlar arasındaki ilişkileri incelemektir. Gereç ve yöntem: Çalışmamızın örneklemini Majör depresif bozukluk (MDB) tanısı konulan 13-18 yaş aralığında 53 kız ergen ve yaş olarak olgu grubuyla eşleştirilmiş 51 sağlıklı kız ergenden oluşturmaktadır. Olgular genel psikiyatrik değerlendirmeye alınmış ve okul çağı çocukları için duygulanım bozuklukları ve şizofreni görüşme çizelgesi-şimdi ve yaşam boyu versiyonu–Türkçe uyarlaması (ÇDŞG-ŞY-T) ile psikiyatrik tanılar sorgulanmıştır. Ebeveynlere doldurulmak üzere sosyodemografik form, ergenlere ise sosyodemografik ek form, Çocuklar İçin Depresyon Ölçeği (ÇDÖ), Sosyal medya tutum ölçeği (SMTÖ), Siber zorbalık ölçeği (SZÖ), Olumsuz yaşam olayları listesi (OYOL), Çocuk ve ergenler için sosyal destek değerlendirme ölçeği (ÇESDDÖ) verildi. Bulgular: Depresyon grubunun sosyal medyayı kullanım süresi kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha fazla bulunmuştur. Depresyon grubunda kontrol grubuna göre SMTÖ'nin sosyal izolasyon ve sosyal yetkinlik alt boyutu puanları anlamlı olarak yüksek saptanırken, SMTÖ'nün paylaşım ihtiyacı ve öğretmenlerle ilişki alt boyutlarının puanları arasında anlamlı bir ilişki saptanmadı. Depresyon grubunda kontrol grubuna kıyasla OYOL puanı ve SZÖ puanı anlamlı düzeyde yüksek bulundu. ÇESDDÖ'nün aile desteği, arkadaş desteği, öğretmen desteği alt boyutları depresyon grubunda kontrol grubuna kıyasla anlamlı düzeyde düşük bulundu. Depresyon grubunda SZÖ puanı ile SMTÖ'nin sosyal yetkinlik alt boyutu puanı arasında ve SMTÖ'nin sosyal izolasyon alt boyutu ile sosyal medyada geçirilen süre arasındaki ilişki anlamlıydı. Sonuç: Depresif ergenler daha fazla olumsuz yaşam olayı yaşamışlardı ve sosyal destekleri daha azdı. Sosyal medyada daha uzun süreler geçirdikleri ve siber zorbalığa daha fazla uğradıkları bulundu. Sosyal medyada geçirdikleri süre ile sosyal medyadaki sosyal izolasyon tutumları ilişkiliydi. Ayrıca sosyal medyadaki sosyal yetkinlik tutumları ile siber zorbalığa uğramaları arasında ilişki vardı.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of our study is to examine social media usage times, social media attitudes, cyberbullying situations of depressive adolescents and healthy controls, and the relationships between them. Methodology: The sample of our study consisted of 53 female adolescents in the 13-18 age range diagnosed with major depressive disorder (MDB) and 51 healthy female adolescents who were paired with the case group as age. The cases were taken for general psychiatric evaluation and psychiatric diagnoses were questioned with Kiddie Schedule for Affective Disorders and Schizophrenia Present and Lifetime Version (KSADSP-L). Parents were given a sociodemographic form to fill out, adolescents were given a sociodemographic supplement form, Childhood Depression Inventory (CDI), social media attitude scale (SMTO), cyber bullying scale (SBS), negative life events list (OYOL), Social support appraisals scale for children (SSASC). Results: The Depression Group was found to have significantly more time to use social media than the control group. While the social isolation and social competence subscale scores of the SMTO were significantly higher in the depression group than the control group, there was no significant relationship between the sharing needs of the SMTO and the scores of the sub-dimensions of the relationship with teachers. In the depression group, OYOL and CBS scores were significantly higher than the control group. The SSASC subscales of family support, friend support and teacher support scores were found to be significantly lower in the depression group compared to the control group. There was a significant correlation between CBS score and STMO's social competence sub-size score in the Depression Group. In the Depression group, there was significant correlation between the social isolation sub-size of SMTO and the time spent on social media. Conclusion: Depressed adolescents experienced more negative life events and had less social support. We found that the Depression Group spend longer periods on social media and become more cyber victims. There was also a relationship between the social competence attitudes of those in the Depression Group on social media and cyber victimization.