Sri Lanka'da İslamiyetin yayılışı
Spread of İslam in Sri Lanka
  1. Tez No: 602891
  2. Yazar: ABDURRAHİM AKMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YAVUZ YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Sri Lanka, Seylan, İslam, Tamil ve Sinhala Dili, Güneydoğu Asya, Sri Lanka, Ceylon, Islam, Tamil and Sinhala Language, South East Asia
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
“Sri Lanka'da İslamiyet'in Yayılışı”adlı bu çalışmada, Emeviler döneminden başlayarak Abbasiler döneminde ve Osmanlı Devleti döneminde Sri Lanka'ya İslamiyet'in Müslüman Arap tüccarlar tarafından ulaştırıldığı ele alınmıştır. İlk dönemlerden itibaren yerel krallar ile iyi ilişkiler kuran Müslümanlar, adada ibadet yerleri inşa etmişler, adanın yerli halkı ile ailevi bağlar kurmuşlardır. Bundan dolayı yüzyıllar boyunca Müslümanlar ile yerli halk arasında gen karışımı meydana gelmiştir. Kültürel farklılıklara maruz kalan Müslümanların dilleri de yavaş yavaş değişmeye başlamış ve“Arwi”diye adlandırılan yeni bir dil inşa edilmiştir. Hem Müslümanlar hem de yerli halk adayı Sömürgecilere karşı korumaya çalışmışlardır. Adaya gelen Portekizliler ve Hollandalılar döneminde artan misyonerlik faaliyetleri sebebiyle Müslümanlar, çocuklarını sömürgecilerin etkisinde olan devlet okullarına göndermemiştir. Bundan dolayı Müslümanlar Küttab denen okullar inşa etmiş, dinsel ve ırksal kimliklerini muhafaza etmeye çalışmışlardır. İslam devletleri ile irtibatları koparmayan Sri Lanka Müslümanları, Osmanlı döneminde de Sultan Abdulhamid Han ile yakın temaslar kurmuşlardır. 1900'lerden sonra artan iç ayaklanmalar sebebiyle Müslümanların da dahil olduğu birçok masum insan hayatını kaybetmiştir. Günümüzde ise Müslümanlar, devlet kadrolarında hizmet vermektedir.
Özet (Çeviri)
In the work of“Spread of Islam in Sri Lanka”, starting from the Umayyad period, it was handled that Islam was delivered to Sri Lanka by Arab Merchants in the period of Abbasid and Ottoman state. From the first years, the Muslims who had good relationships with local kings, constructed mosques and had family based relations with the local people . Therefore, there occured gen pool mixture with the Muslims and the local people over years. Because of acculturation of Muslims, their language started to change and a new language occured named as“Arwi”. Both Muslims and local people tried to protect the country against the Colonists. The Muslims didn't send their children to the state schools which were under influence of Colonists, because of the increasing missionary activities during Portuguese and Dutch period who came to the land. That's why, the Muslims constructed new schools named Küttab and so they tried to protect their religious and ethnic identities. The Muslims of Sri Lanka who never lost their connection to Islamic states, contacted to the Sultan Abdulhamid during Ottoman state. Because of riots in the country increasing after 1990s, lots of innocent people died including Muslims. Today, Muslims serve in state staffs.