2 numaralı Sivas Ahkam Defteri'nin transkripsiyonu ve değerlendirilmesi (S. 51-100)
The transcription and evaluation of Sivas Ahkâm Register 2 (Part between 51 and 100th pages) of sivas
- Tez No: 603012
- Danışmanlar: PROF. DR. ALPASLAN DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı Arşivi, Divan-ı Hümayûn, Ahkâm Defterleri, Ottoman Archive, Imperial Council, Ahkâm Registers, Case
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 209
Özet
Cumhurbaşkanlığı Osmanlı Arşivi, Divan-ı Hümayun defterleri içinde bulunan Ahkâm Defterleri; Divan-ı Hümayûnda tutulan önemli defter serilerinden bir tanesidir. 1742 tarihinde Mühimme Defterleri'nden ayrılmış ve eyalet esasına göre II. Meşrutiyet'e kadar tutulmaya devam etmiştir. Ahkâm Defterleri'ndeki davalar yerel mahkemelerde çözümlenemeyen ve Divan-ı Hümayûn'a gönderilen davalardır. Bu davalar; alacak verecek, miras, adam öldürme, gasb, eşkıyalık, arsa ve emlak zaptı gibi sosyal, idari ve ekonomik konuları kapsamaktadır. Bu yönüyle, Osmanlı Devleti'nin o dönemini anlamak için başvurulması gereken zengin bir içeriğe sahiptir. Tez çalışmamızın ana kaynağını 2 numaralı Sivas Ahkâm Defteri'nin (s. 50-111) transkribe ve değerlendirmesi oluşturmaktadır. Çalışmamızın birinci bölümünde Divan-ı Hümayûn'da tutulan defterler hakkında genel bilgi verilmiştir. İkinci bölümde ise hükümlerin şekil ve muhteva açısından değerlendirilmesi, yapılacaktır. Üçüncü bölümde bulgular ve tartışma yapılacaktır. Tezin dördüncü bölümünde hükümlerin transkripsiyonu verilecektir. Son olarak elde edilen bulgular ışında bir değerlendirme yapılacaktır.
Özet (Çeviri)
Ahkâm Registers in Divan-ı hümayun's notebook, kept in the Prime Ministry Ottoman Archive, are one of the greatest registers at the Imperial Council. In 1742, they were separated from Muhimme Registers and were continued to be kept until the Second Constitutional Era in accordance with the state principles. The cases in the Ahkâm Registers are those which cannot be resulted in the local courts and they were sent to the Imperial Council. These cases deal with social, executive and economic issues such as assets and liabilities, heritage, murder, usurpation, banditry, seizure of land and property. On that sense, these archives have a rich content as a way to understand that period of Ottoman Empire. The main source of this thesis study constitutes the transcription and assessment of the 2nd Sivas Ahkâm Register (p. 50-111). In the first chapter of the study, the general information will be given as to the registers kept at the Imperial Council. In the second chapter, the judgements will be assessed as to the form and content. In the third chapter, findings and discussion will be made. In the fourth chapter, the transcription of the judgements will be given. In the last part of this thesis study, an evaluation will be carried out as to the findings obtained from the study.