Sezai Karakoç'un İnsanlığın Dirilişi adlı eserinin sözlük çalışması
Glossary study of Sezai Karakoç's Resistance of Humanity
- Tez No: 603151
- Danışmanlar: PROF. DR. RECEP TOPARLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Sözlük, Söz Varlığı, Sanatçı-Metin Sözlüğü, Karakoç, İnsanlığın Dirilişi, Dictionary, Vocabulary, Artist-Text Dictionary, Karakoç, Re-surrection of Humanity
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 264
Özet
Bu çalışma Sezai Karakoç'un“İnsanlığın Dirilişi”adlı eseri taranarak mey-dana getirilmiş sözlük, dizin ve söz varlığını içeren metin-yazar sözlüğü türünde bir çalışmadır. Çalışma; Ön Söz, Kısaltmalar, Sözlüğün Kullanımı ile İlgili Açıklamalar, Sezai Karakoç'un Hayatı, Edebi Kişiliği ve Eserleri, Sözlük, Söz Varlığı, Sonuç ve Kaynakça kısımlarından oluşmaktadır. Çalışmamızın birinci kısmını Sözlük Bölümü oluşturmuş olup sözcüklerin karşılıkları TDK tarafından hazırlanan 2011 baskılı Türkçe Sözlük esas alınarak ya-zılmıştır. TDK tarafından hazırlanan 2011 baskılı Türkçe Sözlük'te anlamları olmayan sözcüklerin karşılıkları ise çeşitli kaynaklar taranarak bakılıp yazılmıştır. Diğer kaynaklarda tarandığı hâlde bulamadığımız anlamlar, tarafımızdan verilmiştir. Çalışmamızın ikinci kısmını ise Söz Varlığı bölümü oluşturmaktadır. Bu bö-lümde, yazarımızın dil hazinesinin tespiti yapılmış olup“Karakoç'un Kazandırdığı Sözcükler”adlı başlık, çalışmanın esasını oluşturmaktadır. Sonuç kısmında ise yabancı sözcükleri kullanma oranı, en çok kullandığı söz-cükler vb.tespit edilerek yazarın dil kullanımı ve önem verdiği kavramlar belirlenmeye çalışılmıştır. Sözlükler, Türkçenin tüm söz varlığını içine aldığından önemlidir.TDK tara-fından hazırlanan Türkçe Sözlük'ün daha kapsamlı bir hâle getirilmesi için sözlükte bulunmayan sözcükler eserlerden taranarak tespit edilmelidir.Bu da ancak sanatçı ve metin sözlükleri hazırlanarak mümkündür.Sanatçı ve metin sözlüklerinin ne kadar yetersiz olduğu düşünülünce yaptığımız çalışma bir kez daha önem kazanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The study consists of the Pre-Word, Abbreviations, Explanations on the Use of the Dictionary, Sezai Karakoç's Life, Literary Personality and Works, Dictionary, Vocabulary, Conclusion and Bibliography. The first part of the study was formed by the Dictionary Department and the equivalents of the words were written on the basis of the 2011 printed Turkish Dicti-onary prepared by TDK. In the 2011 Turkish Dictionary, which was prepared by TDK, the equivalents of the words without meaning were searched and written by scanning various sources. Meanings that we cannot find even though they are searc-hed in other sources are given by us. The second part of our study consists of the Vocabulary section. In this sec-tion, the language treasure of our author has been determined and the title "Words of Karakoç andır is the main basis of the study. In the conclusion part, the rate of using foreign words, the most commonly used words etc. were determined. The dictionaries are important because they include all the vocabulary of Turkish. In order to make the Turkish Dictionary prepared by TDK more compre-hensive, the words that are not in the dictionary should be determined by scanning the works. This is only possible by preparing artist and text dictionaries. When we think about it, our work becomes more important once again.