Ebeveyn tutumları ile okul öncesi dönem çocukların okul olgunlukları arasındaki ilişki
The relationship between parental attitudes and children's school readiness
- Tez No: 603180
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELVAN ŞAHİN ZETEROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul öncesi eğitim, anne baba tutumu, okul olgunluğu, hazır bulunuşluk, Preschool education, parenting attitude, school maturity, readiness
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu araştırmanın amacı; özel okul öncesi eğitim kurumuna devam eden 56-69 ay yaşı aralığındaki kız ve erkek çocukların, anne babalarının tutumları ile okul olgunlukları arasındaki ilişkiyi saptamaktır. Araştırmanın çalışma grubunu, Bursa ilindeki özel okul öncesi eğitim kurumuna devam eden 113 çocuk, 113 anne 113 baba olmak üzere, toplam 339 kişi oluşturmaktadır. Araştırmada anne ve baba tutumlarını saptamak için Karabulut Demir ve Şendil tarafından geliştirilen, geçerlik ve güvenirlik analizleri gerçekleştirilmiş olan Ebeveyn Tutum Ölçeği (ETÖ) uygulanmıştır. Bunun yanı sıra, çocukların okul olgunluğu düzeylerinin tespiti için Hildert ve arkadaşları tarafından geliştirilen ve Oktay tarafından Türkçeye uyarlanan Metropolitan Okul Olgunluğu Testi kullanılmıştır. Bu çalışmada elde edilen veriler IBM SPSS Statistics Version 22 paket programı ile analiz edilmiştir. Değişkenlerin normal dağılımdan gelme durumları araştırılırken birim sayıları nedeniyle Shapiro Wilk's' den yararlanılmıştır. Gruplar arasındaki farklılıklar incelenirken değişkenlerin normal dağılımdan gelmemesi nedeniyle Mann Whitney U ve Kruskal Wallis-H testi kullanılmıştır. Kruskal Wallis-H Testinde anlamlı farklılıkların görülmesi durumunda Post-Hoc Çoklu Karşılaştırma Testi ile aralarında farklılık olan gruplar belirlenmiştir. Normal dağılımdan gelmeyen değişkenler arasındaki ilişkiler incelenirken Spearman's Korelasyon Katsayısından yararlanılmıştır. Nominal değişkenlerin grupları arasındaki ilişkiler incelenirken Ki-Kare analizi uygulanmıştır. RxC tablolarda Monte Carlo Simülasyonu yardımıyla Pearson Ki-Kare analizi uygulanmıştır. Çalışma sonucunda, annelerin çoğunluğunun (%73,38) demokratik tutum benimsediği görülmektedir. İkinci sırada aşırı koruyucu tutum (%29,17) gelmekteyken üçüncü sırada ise izin verici tutum (%19,96) olmaktadır. Otoriter tutuma sahip anneler (%18,04) en az ortalama ile son sırada yer almaktadır. Babalarda da durum annelerdeki şekilde sıralanmaktadır. İlk sırada demokratik tutumu benimsemiş babalar (%66,03) yer almaktadır. Bunu sırası ile aşırı koruyucu tutum (%26,96), izin verici tutum (%18,7) takip etmekte ve en düşük ortalama yine otoriter tutum (%16,53) olmaktadır. Olgunluk ile ilişki incelemesinde ise aşırı koruyucu anne puanları bakımından toplam olgunluk durumu arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmaktadır (p0,05).
Özet (Çeviri)
The purpose of this researchis to determine the relationship between parental attitudes and school readiness of girls and boys aged 56-69 months. The study group of the study consists of 339 people, 113 children and 113 mothers and 113 fathers attending private preschool institutions in Bursa. In order to determine the attitudes of the parents,“Parental Attitude Scale (ETÖ)”which was developed by Karabulut Demir and Şendil and validity and reliability analyzes were performed. In addition, for the detection of children's school readiness levels developed by Hildert and friends and adapted into Turkish by Oktay“Metropolitan School Readiness”test was applied. The data obtained in this study were analyzed with IBM SPSS Statistics Version 22 package program. Shapiro Wilk's was used because of the number of units. Mann Whitney U and Kruskal Wallis-H tests were used to examine the differences between the groups because the variables did not come from the normal distribution. If significant differences were observed in the Kruskal Wallis-H Test, the groups with differences were determined by Post-Hoc Multiple Comparison Test. Spearman's Correlation Coefficient was used to examine the relationships between variables not coming from the normal distribution. Chi-Square analysis was used to examine the relationships between groups of nominal variables. Pearson Chi-Square analysis was performed with Monte Carlo Simulation in RxC tables. As a result of the study, it was seen that the majority of mothers (73.38%) adopted a democratic attitude. In the second place, overly protective attitude (29.17%) comes, while in third place permitting attitude (19.96%). Mothers with authoritarian attitude (18.04%) are at the last place with the least average. In fathers, the situation is listed as in mothers. Fathers (66,03%) are the first to adopt a democratic attitude. This was followed by overprotective attitude (26.96%), permissive attitude (18.7%) and the lowest average was again authoritarian attitude (16.53%). There was a statistically significant difference between total maternal status in terms of overprotective mother scores in relation to maturity (p 0.05).