Ahmed Şamlu ve Sepid şiir
Ahmed Şamlu and Sepid poem
- Tez No: 603210
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ GÜZELYÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Ahmed Şamlu, Şiir, Sepid Şiir, Edebiyat, Fars Edebiyatı, Mensur, Üslup, Ahmad Shamlo, Poetry, Sepid Poetry, Literature, Persian Literature, Style
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fars Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 213
Özet
Ahmed Şamlu ve Sepid Şiir başlıklı yüksek lisans tez konumuz sonuç ve değerlendirme bölümü ile birlikte üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Ahmed Şamlu'nun hayatı, edebi kişiliği ve eserlerine değinilmiş olup yazmış olduğu eserler alt başlıklar halinde incelenmiştir. İkinci bölümde tezimizin esas konusu olan Şamlu'nun geliştirdiği ve kendine has bir tarz olan“Şi'r-i Sepîd”diğer bir adıyla“Sepid”ya da“Ak Şiir”anlatılmıştır. Sepid şiirin başlangıcına ve diğer ülke edebiyatlarındaki karşılığına ve Fars edebiyatındaki yerine değinilmiştir. Ayrıca bu bölümde Şamlu'nun Nîmâ'dan etkilenerek edebi hayatına yansımalarından bahsedilmiş ve şairin etkilenip edebi hayatına yöne veren diğer şairlere de yer verilmiştir. Şairin Hevâ-yi Tâze'den sonraki şiirindeki değişmeler ele alınmıştır. Sepid şiirin Şamlu'nun edebi hayatındaki yeri, şairin bu tarzı geliştirip kendine has bir tarz oluşturmasına değinilmiştir. Şamlu'nun Sepid şiirinin özellikleri detaylı olarak anlatılmış olup şairin şiirlerinden seçmeler yapılmıştır. Ayrıca bu bölümde tarafımızca şairin bazı Sepid şiirlerinin Farsçadan Türkçeye tercümeleri yapılmıştır. Netice olarak Ahmed Şamlu'nun kendi geliştirmiş olduğu şiir tarzı Sepid şiir tüm yönleri ve detayları ile ele alınmış olup bu tarzdaki örneklerle pekiştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Ahmad Shamlo and his poem Sepid titled thesis consists of four chapters with the conclusion and evaluation section. In the first chapter, the life, literary personality and works of Ahmad Shamlu are mentioned. In the second chapter, the Eastern literature and Shamlu period is mentioned. The development of the Mensur poetry in the western literature and the eastern literature is reflected. Sepid Poem "which is the main subject of our thesis which is developed by Shamlu and style of him Sepid Poem the name of Sepid or white poem has been explained. Sepid is mentioned in the beginning of poetry and its equivalent in other countries' literature and in Persian literature. In the third chapter, the reflections of Shamlu on his literary life were influenced by Nima. The changes in the poet's poetry after Fresh Air are discussed. Sepid Poetry is included in the literary life of Shamlo and the poet develops this style and creates his own style. Sepid Poetry is included in the literary life of Shamlo and the poet develops this style and creates his own style. The characteristics of the poetry of the poem of Shamlu were explained in detail. In addition, the Poet's Sepid Poems here are from Persian to Turkish. As a result, Ahmad Shamlo unique style and style developed by Sepid Poem will be dealt with with all aspects and planning.