İslam hukuku açısından savunma ve dövüş sporlarının değerlendirilmesi
Evaluation of defense and combat sports in terms of Islamic law
- Tez No: 603221
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YÜKSEL MACİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
- Anahtar Kelimeler: İslam hukuku, savunma, dövüş, spor, değerlendirme, Islamic law, defense, fighting, sport, evaluation
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Sporun önemli bir bölümünü oluşturan savunma ve dövüş sporları; kişiye savunma ve saldırı kabiliyet kazandıran birçok sporu kapsamaktadır. Günümüzde uygulanırlığı ve seyirci kitlesi fazla olan bu sporların İslam Hukuku açısından durumu çeşitli tartışmaları oluşturmaktadır. Bedene ve yüze vurulması, yaralanma, kalıcı hasar ve ölüm riski taşımaları, olumsuz psikolojik etkileri, insanın izzet ve onurunun zedelenmesi, müsabaka koşul ve ortamları, başka inançlara ait unsurlar barındırması ve kadınlardaki olumsuz etkileri sebebiyle caiz olmadığını yönünde görüşler belirtilmektedir. Öte yandan sağlığa katkıları, yetenek, kuvvet ve dayanıklılık kazanımı, olumlu psikolojik etkileri, sosyal kazanımlar sağlaması, gençleri kontrol ve muhafaza imkânı sunması ve tebliğdeki fonksiyonu sebebiyle de olumlu karşılanmaktadır. Yaptığımız değerlendirmede savunma ve dövüş sporlarının müsabaka ve eğitim boyutlarının ayrı değerlendirmelerinin gerektiği ortaya çıkmaktadır. İslamın genel spor kurallarına tabi olmakla beraber eğitimlerinin caiz olduğu, müsabakaların ise korumalıklı ve sertlik düzeyinin hafif olduğu türlerinde bir sakınca olmadığı, korumalıksız ve sert vuruşlu olanlarının ise caiz olmadığı neticesi ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
Defense and martial sports, which constitute an important part of the sport include many sports that give the person the ability to defend and attack. Nowadays, status of these sports, which have a high audience and applicability , constitutes various discussions in terms of Islamic Law. It is stated that it is not permissible due to being hit by body and face, risk of injury, permanent damage and death, negative psychological effects, damage to human dignity and dignity, competition conditions and environments containing elements of other beliefs and negative effects on women. On the other hand, because of their contribution to health, ability, strength and endurance acquisition, positive psychological effects, social gains, young people to provide control and protection opportunities and the function of the communiqué,these sports are welcomed. Our assessment reveals that the competition and training dimensions of defense and martial sports should be evaluated separately. Although it is subject to general sports rules of Islam, it is seen that their education is permissible and that there is no harm in the kind of competitions where protection and hardness levels are mild but, those that are unprotected and hard strokes are not permissible.