Edirne ilinde çeltik destekleme politikalarının incelenmesi
Investigation of paddy production and support policies in Edirne province
  1. Tez No: 603272
  2. Yazar: GÜL ÇOLAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL TAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Çeltik, Tarımsal Desteklemeler, Üretici Memnuniyeti, Edirne, Türkiye, Paddy, Agricultural Support, Producer Satisfaction, Edirne, Turkey
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Çeltik yeryüzünün her kıtasında yetiştirilebilen önemli bir temel gıda maddesidir. Dünyada Çin, Hindistan, Endonezya ve Bangladeş çeltik üretiminde önde gelen ülkelerdir. Türkiye'de ise çeltik bütün bölgelerde yetişmekle birlikte Marmara Bölgesi en fazla çeltik üretiminin yapıldığı bölgedir. Türkiye'nin toplam çeltik üretiminin yaklaşık %69.7'si Marmara Bölgesinden karşılamaktadır. Marmara bölgesindeki toplam çeltik üretiminin ise %58,0'i Edirne'de üretilmektedir. Edirne ili İpsala ilçesi Türkiye'nin önemli çeltik üretim merkezlerindendir. Ancak Türkiye'de yaygın bir şekilde çeltik üretimi yapılsa da mevcut arz, talebi karşılayamamaktadır. Dolayısıyla piyasada arz ve talep dengesinin kurulması, yurt dışına döviz akışının azaltılması için çeltik destekleme politikalarının teşviki önemlidir. Bu araştırmada Edirne İli İpsala ilçesine bağlı ve çeltik üretimi yapan 17 köyden 100 üretici seçilerek yüz yüze anketler yapılmıştır. Anket sonuçları, tanımlayıcı istatistikler ve Lojistik Regresyon analizi ile yorumlanmıştır. Araştırma bulgularına göre çeltik üreticilerinin tamamına yakını mevcut destekleme politikalarından yararlanmakta ve tamamına yakını mevcut politikalardan memnun olduğunu belirtmişlerdir. Ancak üreticilerin yaklaşık %70.0'i uygulamadaki politikaların üretim kararını etkilemediğini ifade etmiştir. Regresyon analizlerinden elde edilen sonuçlara göre tarımsal gelir, çiftçilik deneyimi, tarımsal kayıt tutma gibi değişkenlerin desteklerden memnuniyet düzeyini etkileyen faktörler olduğu tespit edilmiştir. Çeltik için uygulanan tüm politikaların temel amacının arz açığını kapamak ve üretim artışını sağlamaktır. Araştırmadan elde edilen bulgular neticesinde, araştırma bölgesinde çeltik üretiminin geleneksel bir şekilde sürdürüldüğü ve uygulanan politikaların tam olarak amacına ulaşmadığı anlaşılmıştır. Bulgular ışığında üreticilerin kullandığı destekleri cebine direk girecek para olarak görmeyip, çeltik üretimini artırmaları yönünde bilinçlendirilmelerinin gereği ortaya çıkmıştır. Politika yapıcılara çeltik ithalatını azaltacak, üretici karını artıracak ve üretim maliyetini düşürecek politka araçlarını belirlemeleri bu araştırma kapsamında önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Paddy is an important food product that can be grown on every continent of the world. China, India, Indonesia and Bangladesh are the leading countries for paddy production in the world. The paddy is grown all around of Turkey, and addition to this, The Marmara region in Turkey is the area of the maximum rice production. Turkey's total paddy production of about 69.7% are met by Marmara region. 58% of the total paddy production in the Marmara region is produced in Edirne. Ipsala district of Edirne province, one of Turkey's major paddy production centers. However, the current supply can not meet demand despite of paddy production widespread in Turkey. Therefore, it is important to promote paddy support policies in order to balance the supply and demand in the market and to reduce foreign exchange flows abroad. In this research, 100 farmers from 17 villages of Ipsala district of Edirne province that produce paddy were selected and face to face surveys were conducted. The results of the survey were interpreted with descriptive statistics and logistic regression analysis. According to the research findings, almost all of the paddy producers benefit from the existing support policies and almost all of them stated that they are satisfied with the existing policies. However, approximately 70% of the producers stated that the implementation policies did not affect the production decision. According to the results obtained from the regression analysis, variables such as agricultural income, farming experience, agricultural record keeping were the factors affecting satisfaction level of supports. The main purpose of all policies implemented for paddy is to cover the supply gap and to provide the increase production. As a result of the findings obtained from the research, it was understood that paddy production in the research region was carried out in a traditional way and the policies implemented did not reach its full purpose. In the light of the findings obtained from the research, it is necessary to raise the awareness of producers to increase paddy production by not considering the support they use as direct money in their pockets. Implementation of policy instruments to reduce paddy imports to policy makers and decision makers, increase producer decision and reduce production costs may be proposed in this research.