Tekirdağ ilinde sanayileşme ve çevre sorunları
Tekirdağ province industrilization environment problems
  1. Tez No: 183897
  2. Yazar: JALE SEZEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OKAN GAYTANCIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Çevre Mühendisliği, Agriculture, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sanayileşme, çevre sorunları, su kirliliği, sürdürülebilir kalkınma, Industrialization, environmental problems, water pollution, sustainabledevelopment
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Tekirdağ ili düz ve derin bir toprak yapısına sahip olup oldukça verimlidir. lde yaygınolarak yetiştirilen tarımsal ürünler buğday ve ayçiçeğidir. Bu işletmelerin 340 adet'i tekstil ve hazırgiyim sanayine aittir. Bunun yanında deri, kimya ve kağıt sanayi yanında çeşitli sektörlerde faaliyetgösteren 1156 adet işletme bulunmaktadır. Sanayi işletmeleri Çorlu, Çerkezköy ve Muratlı ilçelerive beldelerinde yoğunlaşmıştır.Ancak tarım ve sanayi kaynaklı kirlenmelere evsel kaynaklı sorunların eklenmesiyle birlikteilde yaşanan çevre sorunları insanların yaşam kalitesini doğrudan etkilemeye başlamıştır. Özelliklesanayi işletmeleri ve evsel kaynaklı olarak kirlenen Ergene nehri sadece Tekirdağ ilinde değilEdirne ilinin Uzunköprü ve psala ilçelerinde yetiştirilen çeltik üretimini de doğrudan etkilemeyebaşlamıştır.lde bulunan çevre sorunlarının çözümünde Tekirdağ Çevre ve Orman l Müdürlüğüolağanüstü bir çaba göstermesine rağmen ilde yaşanan çevre sorunları halen sürmektedir. Özellikleyerüstü su kirliliğinin çözümünde ortak arıtma tesisleri oldukça önemlidir. Bunun sağlanabilmesiiçin ilde en az 5 adet büyük ölçekli ortak arıtma tesisine gereksinim duyulmaktadır.Araştırma ile ilin mevcut doğal kaynakları yanında tarım ve sanayi sektörü incelenmiştir.Elde edilen bilgilerden yararlanılarak ilde sürdürülebilir bir kalkınmanın sağlanabilmesi içinalınması gereken önlemler tespit edilmiştir. Ayrıca ilde bulunan çevre sorunlarına ilişkin olarakSWOT analizi yapılmıştır.Çevre sorunlarının çözümünde evsel ve endüstriyel kaynaklı yerüstü su kirliliğinin arıtmatesisleri yardımıyla çözümlenmesi önerilmiştir. Ayrıca tarımsal kaynaklı yerüstü su kirliliğininönlenmesi için kimyasal gübre ve ilaç kullanımının kontrollü yapılması ve organik ürün üretimininuygulanacak desteleme politikalarıyla teşvik edilmesi ilde sürdürülebilir kalkınmanın sağlanmasınayardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Tekirdağ is a fertile city which has a flat and deep soil structure. Sunflower and wheat arethe most common agricultural products in the city. 340 firms are the properties of textile and ready-made clothes industry. Besides, 1156 enterprises are active in leather, chemistry and paper industrysectors. Industrial firms are dense in Çorlu, Çerkezköy and Muratlı Counties.By the addition of household originated pollutions to the agricultural and industrialpollutions, the environmental problems in the region started to affect the life quality directly.Especially industrial firms and Ergene River (polluted by households) not only affect the TekirdağCity but also paddy farming in Uzunkopru and psala Counties of Edirne.In spite of remarkable endeavors for solving the environmental problems of the CityDirectorate of Tekirdağ Environment and Forests, the problems still persist. Especially commonrefineries take important role for preventing the surface water pollutions. At least 5 big scaledcommon refineries needed to keep the surface waters clean in the city.In this study, agriculture and industry sector are observed in addition to existing naturalresources of the city. By using the obtained datum, the precautions which are needed to ensure asustainable development in the city are determined. Also SWOT analysis has been made concerningthe environmental problems of the city.For the solution of the environmental problems, it is suggested to build refineries forrefining the industrial and household based surface water pollutions. Also for sustainabledevelopment, chemical fertilizers and pesticides usage must be controlled and organic farmingshould be supported by measures for preventing agricultural based surface water pollutions.