Performans ve opera kavramı bağlamında Mozart'ın Sihirli Flüt operasının incelenmesi
Analysis of Mozart's Magic Flute in the context of performance and the concept of opera
- Tez No: 603328
- Danışmanlar: PROF. ŞEBNEM ÜNAL
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Sihirli Flüt, Dramaturji, Opera, Singspiel, Bütüncül Sanat, Magic Flute, Dramaturgy, Opera, Singspiel, Total Art Work
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sahne Sanatları Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Opera Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Opera, performans kavramının açık bir biçimde incelenebileceği bir sanat dalıdır. Çalışmada, Mozart tarafından yazılmış olan“Sihirli Flüt”adlı opera, singspiel türü ve bütüncül sanat kavramı bağlantısı ile olan ilişkisi bakımından incelenmiştir. Sihirli Flüt'ün,“singspiel”türündeki etkisi, müzikal örneklerle ele alınmıştır. Bu çalışmanın amacı, Sihirli Flüt'ün“Singspiel”türünde, bütüncül sanat kavramı ile olan bağlantısını kurmak ve“bir masal”“Sihirli Flüt”operası'nı, sahneleme önerisinde daha etkili ortaya çıkarabilmektir. Mozart'ın“Sihirli Flüt”operası incelenerek opera ve“Singspiel”türü kavramı ilişkisinin ortaya çıkarılması hedeflenmiştir. Bununla birlikte, operanın içinde barındırdığı (dans, müzik, tiyatro vb.) tüm unsurlar, ayrı ayrı birçok çalışmada incelenmiştir ancak operanın“Singspiel”kavramı ile ilişkisi ve“Singspiel”türünün“bütüncül sanat”adına, daha etkin işleyişi için öneriler getirmek çalışmanın bir diğer amacı olarak belirlenmiştir. Araştırmanın giriş bölümünde problem cümlesi, alt problemler, araştırmanın amacı, araştırmanın önemi, araştırmanın sınırlılıkları, sayıltılar modeli, evreni ve örneklemi, araştırmada kullanılan veri toplama araçları, veriler toplanırken izlenen yol ve yararlanılan yöntemler açıklanmaktadır. Araştırmanın birinci bölümünde,“Singspiel'' türü olarak ”Sihirli Flüt“ operası, müzikal analiz örnekleri, ”Singspiel" türünün bütüncül sanat kavramı ile bağlantısı hakkında bilgi verilmektedir. Araştırmanın ikinci bölümünde, Sihirli Flüt operası, eserin yazıldığı dönemin özellikleri, libretto, librettoya sahip çıkan yazarlar, librettoya kaynak olan eserler, librettoda sembolizm, Masonik sembolizm, İsis ve Osiris, kişiler, operanın konusu, operanın ilk sahnelendiği yer açıklanmıştır. Araştırmanın üçüncü bölümünde, bir masal ''Sihirli Flüt'', Sihirli Flüt'ün dramaturji çözümlemesi, kimlik çözümlemeleri, durum mekân, kostüm, aksesuar, kavramlar ve sahnelenme önerisi ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Opera is a field of art where the concept of performance can be observed explicitly. In this study, Magic Flute opera that was composed by Mozart is investigated in the framework of Total Art Work concept and Singspiel Form. Effect of Magic Flute on the Singspiel genre is explained through musical examples. Thus, the study aims to describe Magic Flute's relationship with the total art work approach in the form of Singspiel. In addition, the study presents suggestions in regard to putting forward“a Tale”“Magic Flute”opera more effectively in the process of staging. Mozart's Magic Flute Opera is analyzed and the relationship between Opera and Singspiel form is discussed. Components of an opera (dance, music, theatre) has been subject to many other studies. But studies that analyze the relationship between Opera and Singspiel form have not been widely conducted. That is why it is the aim of this study to try to reveal this relationship between these two concepts as well as to provide operational suggestions in regard to Singspiel form's effective function in the framework of total art work. Introduction part of the study is consisted of titles such as problem statement, research questions, aim of the study, significance of the study, limitations, assumptions, research model, population and sample, and data collection techniques. In the first part of the study topics such as;“Singspiel”genre,“Magic Flute”opera as a“Singspiel Form”, musical analysis examples,“Singspiel”form's relation to total art work are explained. In the second part titles such as Magic Flute Opera, time period of the work and its characteristics, Libretto, composers who defend Libretto, works that become a source for Libretto, Symbolism in Libretto, Masonic Symbolism, The Legend of İsis and Osiris, characters, subject of the Opera, and the stage where the Opera was first performed are explained and discussed. Third part of the study is composed of titles such as;“Magic Flute”as a tale, dramaturgy analysis of Magic Flute, character analysis, time and space, costumes, accessories, concepts and suggestions for staging.