Opera sanatçılarının ve klasik müzik orkestra müzisyenlerinin müzik performans kaygıları ile bilinçli farkındalık düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between music performance anxiety and levels of mindfulness of opera singers and classical orchestra musicians
  1. Tez No: 811365
  2. Yazar: SİNEM AKAR DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ERTAN TEZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Psikoloji, Music, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Müzik Performans Kaygısı, Bilinçli Farkındalık, Music Performance Anxiety, Mindfulness
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Müzik Performansı Kaygısı müzikal performans deneyimi öncesinde ve sırasında müzisyenlerde büyük sıkıntıya ve genellikle performans kalitesinin düşmesine neden olan bir sosyal kaygı biçimidir. Bilinçli farkındalık kavramı ise şimdiki an içerisinde gerçekleşenlere dikkat etmek, bu dikkatin niteliğini fark etmek ve tüm bu fark edilenleri acele ile yargılamaksızın kabul etmek olarak tanımlanmaktadır. Bu araştırmanın amacı opera sanatçıları ve klasik müzik orkestra müzisyenlerinin müzik performans kaygıları ile bilinçli farkındalık düzeylerini karşılaştırarak, ileride bu sanatçılarla yapılabilecek olan bilinçli farkındalık temelli çalışmaların, sanatçıların müzik performans kaygısı düzeyleri üzerinde etkili olup olamayacağının araştırılabileceği gelecek araştırmalara örnek sağlayabilmektir. Çalışmada 116 kadın (%62) ve 69 erkek (%38) olmak üzere toplam 185 katılımcıya ulaşılmıştır. Sosyo-Demografik Bilgi Formu, Kenny Müzik Performans Kaygısı Envanteri (K-MPKE) ve Bilinçli Farkındalık Ölçeği (BİFO) ile katılımcılardan Google Forms üzerinden çevrim içi olarak toplanan veriler, IBM - SPSS Statistics 28.0.1.1(15)® programı ile analiz edilmiştir. Çalışmadan elde edilen sonuçlara göre, opera sanatçıları ve klasik müzik orkestra müzisyenlerinin müzik performans kaygıları ile bilinçli farkındalık düzeyleri arasında istatiksel olarak anlamlı bir ilişki olmadığı ancak, müzik performans kaygısının somatik kaygı alt boyutu ile bilinçli farkındalık düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bununla beraber katılımcıların“Yaş”,“Cinsiyet”“Meslekte çalışma süresi”ve“Daha önce kaygı ile ilgili psikolojik ya da psikiyatrik destek alma”değişkenleri ile müzik performans kaygısı ve müzik performans kaygısının alt boyutları arasında anlamlı farklılıklar olduğu görülmüş,“Daha önce kaygı ile ilgili psikolojik ya da psikiyatrik destek alma”değişkeni ile katılımcıların bilinçli farkındalıkları arasında da anlamlı farklılıklar olduğu bilgisine ulaşılmıştır. Ayrıca opera sanatçıları ve klasik müzik orkestra müzisyenlerinin bilinçli farkındalık düzeyleri arasında anlamlı farklılık görülmezken, müzik performans kaygıları düzeylerinde klasik müzik orkestra müzisyenleri lehine istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar olduğu tespit edilmiştir. Sonuçlar literatür ışığında tartışılmış, sınırlılıklar ve gelecek çalışmalar için öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Music Performance Anxiety is known as a form of social anxiety that causes great distress and often reduced performance quality for musicians before and during the musical performance experience. The concept of mindful awareness is defined as paying attention to what is happening in the present moment, noticing the quality of this attention, and accepting all these realized things without haste judgment. The aim of this research is to compare the musical performance anxiety of opera singers and classical music orchestra musicians with their levels of mindfulness, and to provide an example for future research in which mindfulness-based studies that can be done with these artists can be effective on the music performance anxiety levels of the artists. A total of 185 participants, 116 women (62%) and 69 men (38%), were reached in the study. Socio-Demographic Information Form, Kenny Musical Performance Anxiety Inventory (K-MPCI) and Mindful Attention Awareness Scale (MAAS) and data collected online from the participants via Google Forms were analyzed with the IBM - SPSS Statistics 28.0.1.1(15)® program. According to the results obtained from the study, it was concluded that there was no statistically significant relationship between musical performance anxiety and mindfulness levels of opera singers and classical music orchestra musicians, but there was a statistically significant relationship between somatic anxiety sub-dimension of music performance anxiety and mindfulness levels. On the other hand, it was observed that there were significant differences between the variables of“Age”,“Gender”,“Working time in the profession”and“Receiving psychological or psychiatric support related to anxiety before”and the sub-dimensions of music performance anxiety and music performance anxiety. It was also found out that there were significant differences between the variable of“receiving psychological or psychiatric support about the disease”and the mindfulness of the participants. In addition, while there was no significant difference between the mindfulness levels of opera singers and classical music orchestra musicians, it was found that there were statistically significant differences in music performance anxiety levels in favor of classical music orchestra musicians. The results were discussed in the light of the literature, limitations and suggestions for future studies were presented.