Süleymaniye Kütüphanesi'ndeki muhakkak hatlı mushaflar
Mushafs with muhaqqaq script in the Süleymaniye Library
- Tez No: 603342
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET HÜSREV SUBAŞI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: El Sanatları, Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Crafts, Fine Arts, Art History
- Anahtar Kelimeler: Mushaf, Mushaf Kitabeti, Hat Sanatı, Muhakkak, Süleymaniye Kütüphanesi, Mushaf, Qur'an Manuscripts, Islamic Calligraphy, Süleymaniye Library of Manuscripts, Muhaqqaq
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk Sanatları Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 238
Özet
Muhakkak hattının kullanılmış olduğu Mushaf-ı Şerîfler genelinde ve Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi'nde bulunanlar özelindeki bu araştırma üç bölümden oluşmuştur. Birinci bölümde hat sanatı ve Mushaf kitâbeti hakkında bilgi verildikten sonra Muhakkak hattının özellikleri anlatılmıştır. İkinci bölümde, Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi'nin koleksiyonlarında bulunan Muhakkak hatlı Mushaf-ı Şerîflerin tespit edilip incelenmesi ve akabinde oluşturulan envanter yer almaktadır. Üçüncü bölüm ise, ferağ kaydında tarih zikredilmiş olan veya kaydı olmayıp benzer örneklerle kıyaslanarak belirli bir zaman dilimine dahil edilebilen Mushaflar arasından seçilenlerin mütalaa edildiği ayrıntılı bir katalog çalışmasıdır.
Özet (Çeviri)
This study examining Mushaf'ı Sherifs that include Muhaqqaq script in general and those that are in the Süleymaniye Library of Manuscripts in particular consists of three parts. After a brief information about Islamic calligraphy and Qur'an manuscripts, the characteristics of Muhaqqaq script is underlined in Part One. Part Two is about the classification and categorization of the Mushaf'ı Sherifs identified as Muhaqqaq in the Suleymaniye Library of Manuscripts. In Part Three examples of Qur'an Manuscripts with Muhaqqaq script in the Süleymaniye Library are examined and evaluated. For the catalog presented in this section, Mushafs that have a date and/or a signature were especially selected, in addition to the ones that could be attributed to a timeline.