İşgörenlerin motivasyonu ile örgütsel bağlılıkları arasındaki ilişki: Erzincan ve Erzurum'daki üç, dört ve beş yıldızlı otellerde bir çalışma
The relationship between motivation and organizational commitment of employees: A study in three, four and five star hotels in Erzincan and Erzurum
  1. Tez No: 603341
  2. Yazar: İBRAHİM ERHAN CANBABA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELAHATTİN YAVUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Motivasyon, Örgütsel Bağlılık, Otel, Erzincan, Erzurum, Motivation, Organizational Commitment, Hotel, Erzincan, Erzurum
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Bu çalışma, otel işletmelerinde çalışan işgörenlerin iş motivasyonu unsurlarıyla örgütsel bağlılıkları arasındaki ilişkiyi saptamak ve iş motivasyonunun örgütsel bağlılık üzerinde bir etkisinin olup olmadığını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada betimleyici tarama modeli kullanılmıştır. Örneklem olarak Türkiye'nin önemli kış turizm merkezlerinin bulunduğu Erzincan ve Erzurum illerinde yer alan üç, dört ve beş yıldızlı otel işletmeleri seçilmiştir. Çalışma 2018 mayıs ayında gerçekleştirilmiştir. Erzincan il merkezinde bulunan üç ve dört yıldızlı toplam 7 adet ve Erzurum il merkezinde bulunan üç, dört ve beş yıldızlı toplam 9 adet otel işletmesinde aktif hizmet veren 256 işgörene ulaşılmıştır. Araştırmanın analizi için gerekli olan veriler anket formu ile elde edilmiştir. Anket formu üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde, kişisel bilgiler, ikinci bölümde örgütsel bağlılık, üçüncü bölümde iş motivasyonu anketi yer almaktadır. Anket ile elde edilen veriler SPSS 22 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Analiz için temel betimsel istatistikler, t-Testi, tek yönlü varyans analizi ve çoklu karşılaştırma testi kullanılmıştır. Araştırmanın sürekli değişkenleri arasında pearson korelasyon ve regresyon analizi uygulanmıştır. IV Korelasyon analizi sonuçlarına göre motivasyon ile örgütsel bağlılık arasında pozitif, yükseğe yakın düzeyde bir ilişki olduğu tespit edilmiş ve işgörenlerin motivasyonu ile örgütsel bağlılıkları arasında anlamlı pozitif bir ilişkinin var olduğu %5 önem seviyesinde kabul edilmiştir. Motivasyon ile örgütsel bağlılık arasındaki neden sonuç ilişkisini belirlemek üzere yapılan regresyon analizi sonuçlarına göre ise; motivasyonun, örgütsel bağlılık üzerinde anlamlı bir etkisinin olduğu ve motivasyonun örgütsel bağlılık düzeyini arttırdığı sonucuna ulaşılmıştır. Çalışanların örgütsel bağlılıklarının ve iş motivasyonlarının kontrol değişkenlerine (demografik özellikler) bağlı olarak değişip değişmediğini belirlemek için t-Testi ve tek yönlü varyans analizi yapılmıştır. Bulgulara göre, örgütsel bağlılık ve motivasyon sonuçlarının kontrol değişkenlerine bağlı olarak değiştiği; işgörenlerin motivasyonlarının ve örgütsel bağlılıklarının demografik özelliklerine göre kısmen anlamlı farklılıklar gösterdiği sonucuna varılmıştır. Araştırma sonucunda işgörenlerin motivasyonlarının yüksek, örgütsel bağlılıklarının yüksek; motivasyonları ile örgütsel bağlılıkları arasındaki ilişkinin ise pozitif olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine the relationship between business motivation factors and organizational commitment of hotel employees and to determine whether business motivation has an effect on organizational commitment. In the study descriptive scanning model was used. In the study three, four and five star hotel businesses selected as a sample which located in Erzincan and Erzurum provinces where important winter tourism centers of Turkey. The study was conducted in May 2018. Two hundred and fifty-six employees have been reached who providing active services in 7 hotels of three and four stars in Erzincan city center and 9 hotels of three, four and five stars in Erzurum city center. The data required for the analysis of the research was obtained with the questionnaire survey. The questionnaire consists of three parts. In the first part, personal information, in the second part organizational commitment, in the third part business motivation survey is located. The data obtained from the questionnaire were analyzed using SPSS 22 package program. Basic descriptive statistics, t-Test, one-way analysis of variance and multiple comparison tests were used for analysis. Pearson correlation and regression analysis were used among the continuous variables of the study. VI According to the correlation analysis results, a positive, close to high level relationship was found between motivation and organizational commitment, and it was accepted that there was a significant positive relationship between motivation and organizational commitment of employees at 5% significance level. According to the results of regression analysis to determine the cause and effect relationship between motivation and organizational commitment; it was concluded that motivation has a significant effect on organizational commitment and motivation increases the level of organizational commitment. The t-Test and one-way analysis of variance were used to determine whether the organizational commitment and job motivation of the employees changed according to the control variables (demographic characteristics). According to the findings, the results of organizational commitment and motivation change depending on the control variables; it was concluded that the motivation and organizational commitment of the employees showed some significant differences according to demographic characteristics. As a result of the research, the motivation of employees is high and their organizational commitment is high; The relationship between motivation and organizational commitment was found to be positive.