İlâhi geleneğin idealindeki gençlik için rol model olarak Hz. Yusuf
Yusuf (As): As a role model for the ideal youth in the İslamic tradition
  1. Tez No: 603348
  2. Yazar: FATİH KARAKAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NECATİ KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İlahi gelenek, Kur'an, Gençlik, Rol, Model, Hz.Yusuf, Peygamber, Islamic Tradition, Qur'an, Youth, Role, Model, Hz.Yusuf (as), Prophet
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
İnsanoğlu doğumundan ölümüne kadar çeşitli evrelerden geçerek hayatını devam ettiren ve ömür müddeti bittiğinde de ebedi âleme göç eden bir varlıktır. Bu evreler içerisinde belki de en önemli ve verimli olduğu çağ ise gençlik çağıdır. Fakat günümüzde teknolojinin hızla gelişmesi, toplumların refah düzeyinin artması, kültürel ve ahlaki yapıların değişmesi ve tüm bu gelişmelerden en fazlada genç potansiyelin etkilenmesi bir takım sorunları beraberinde getirmiştir. Buradan hareketle bu çalışmamızda, ilk Peygamberden son Peygambere kadar ilahi geleneğin istediği öğretiler ışığında nasıl bir gençlik istendiği ve Hz.Yusuf'un modelliği incelenmiştir. Rabbimizi razı edecek gençlik, rol model olarak Kur'an'da Hz.Yusuf örnekliğiyle karşılaştırılmış ve günümüz gençliğinin sorunlarına ışık tutacak, sıkıntılarına merhem olacak şekilde ele alınarak temel kaynak kitapları ve tefsirler ışığında irdelenmiştir. Böylece ilahi mesajların bize yansıttıkları ele alınmış ve bu konu kendi bağlamında değerlendirilmiştir. Her bilim dalı kendi alanında yaptığı çalışmalarda, uğraştığı alanla ilgili kavramları anlamadan o konuyla ilgili gerçek bilgiye ulaşamaz. Yüksek lisans tezi olarak ilahi geleneğin istediği manadaki gençliğin nasıl olması gerektiği ve bu manada günümüz gençliğine model olabilecek peygemberlerden Hz.Yusuf örneği bağlamında bir çalışma yapma düşüncesindeyiz. Tez de, Allah'ın istediği gençliğin nasıl olması gerektiği ve günümüz gençliği için sağlam bir rol model bulmaya çalışılmıştır. Tezin amacı; İlahi gelenek boyunca istenilen gençlik ve bu minvalde rol model ve örnek alınabilecek bir peygamber olan Hz.Yusuf (a.s)'ı tüm yönleriyle incelemektir.
Özet (Çeviri)
Humankind is an ontological being, which has various stages from birth to death and then passes to the eternal realm after the end of life. The youth is likely the most important and productive stage among those periods. However, the expeditious developments of technology, the increase in welfare for nations, the changes of cultural and moral structures, and the fact that the young generation has been affected mostly by these developments, cause some problems. According to this point, this study evaluated the features of the desired youth in the light of the teachings of the Islamic tradition, from the first prophet to the last one; the common definition of the youth, which would leads a blessing from God, in the Abrahamic religions; lastly the exemplification of the prophet Hz.Yusuf (as) as a role model to solve and heal the problems of the youth, according to the primary sources and exegesis. Therefore, the reflections of the divine messages were discussed and evaluated within the context. Any field of science would not be reached the truth, in the related studies, without comprehending the terminology of the subject. With this masters' thesis, it was aimed to make a study to understand the necessary features of the youth; and, with this context, the story of Hz.Yusuf (as), which is a possible role model to today's' young generation was centred as a case study. In this thesis, it was intended to understand the ideal youth according to God; and present a role model for the youth. The goal of this thesis is to examine the features of the ideal youth and the prophet Hz.Yusuf (as), with all angles of his story, as an admirable model for the youth.