Çocuk hakları ve yerel düzeyde uygulanabilirliği: İzmir örneği
Children's rights and its application at local level: Case study for İzmir
  1. Tez No: 603349
  2. Yazar: GAMZE KIRCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YUNUS EMRE ÖZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, Çocuk Hakları, Çocuk Hukuku, Children, Children's Rights, Children's Law
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu çalışmada çocuk haklarının İzmir ili özelinde uygulanabilirliğinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Öncelikle hak kavramı işlenerek tarihsel süreç içerisinde insan haklarının tarihsel gelişimi işlenmiştir. Çocukların, özellikle Sanayi Devrimi ile işgücüne katılması ile yükselen hak anlayışı bu konuda düzenlenen uluslararası belgeler ile ortaya konmuştur. Çalışmada çocuk hakları üç temel üzerinden incelenmiştir: Çalışan çocukların hakları, suça sürüklenen çocukların hakları ve ihmal/istismara uğrayan çocukların hakları. Bunun için de bir merkezi yönetim birimi olan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na bağlı Çocuk Destek Merkezleri ile, yerel yönetim birimi olan İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Çocuk ve Gençlik Merkezleri ile birlikte iki sivil toplum kurulu olan Türkiye Çocuklara Yeniden Özgürlük Vakfı ve Koruncuk Vakfı ile görüşülmüştür. Çalışma, literatür araştırması ile yarı yapılandırılmış görüşme tekniği ile hazırlanmıştır. Saha çalışması sırasında görüşme yapılacak kurum ve kuruluşlara ulaşmak ve görüşmeyi gerçekleştirmek konusunda olumsuzluklar yaşandığından görüşülecek kurum sayısı dört ile sınırlı kalarak çocuk haklarının İzmir ilinde hangi ilkeler üzerinden temellendiği ve uygulama pratikleri araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to examine the applicability of children's rights in İzmir province. First of all, the concept of rights has been studied and the historical development of human rights has been studied in the historical process. The understanding of rights raised by the participation of children in the labor force especially with the Industrial Revolution has been put forward by international documents issued on this subject. The study examines children's rights on three basis: Rights of working children, rights of children dragged into crime, and rights of children who have been abused. For this, the family is a central management unit, depending on the Labor and Social Services Ministry and Child Support Centers, local government units, İzmir Metropolitan Municipality, depending on Children and installed two civil society together with Youth Centers Turkey Reautonomy Foundation and Koruncuk Foundation was interviewed. The study was prepared with a semistructured interview technique based on literature research. During the field study, the number of institutions to be interviewed was limited to four, and the principles on which children's rights are based in İzmir province were investigated.