Ebû İshak es-Sa'lebî'nin el-Keşf ve'l-Beyân adlı tefsirinde Kur'ân ilimlerine yaklaşımı
Abū Isḥāḳ Al-Thaʿlabi's approach to Qur'anic Sciencesin his Commentary 'Al-Kashf wa'l-Bayan'
  1. Tez No: 603413
  2. Yazar: SÜMEYRA ÖĞTEM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER DUMLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Tefsir, Sa'lebî, Kur'ân, Âyet, el-Keşf ve'l-Beyân, Kur'ân İlimleri, Commentary, Al-Thaʿlabi, Qur'an, Verse, Al-Kashf wa'l-Bayan, Quranic Sciences
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Kur'ân'ın doğru anlaşılması için gösterilen çabalar, tefsir faaliyetlerine önemli bir katkı sunan Kur'ân ilimlerini ortaya çıkarmış; telif edilen pek çok tefsir de bu ilimlerden faydalanılarak yazılmıştır. Sa'lebî, el-Keşf ve'l-Beyan isimli eserinde Kur'ân'ın tamamını baştan sona tefsir etmiş ve eserinde Kur'ân ilimlerine yer vermiştir. Biz bu çalışmamızla, Sa'lebî'nin tefsirinde Kur'ân ilimlerinin ele alınışı ve işlenişini araştırıp değerlendirdik. Müfessirin konuya ne ölçüde yer verdiğini ve konuyla ilgili düşüncelerini tespit etmeye çalıştık. Bu tez, giriş ve iki ana bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında araştırmanın konusu, amacı ve metodu ele alınmış; tefsirin mukaddimesi incelenmiştir. Birinci bölümde, rivâyete dayalı Kur'ân ilimleri beş başlık altında incelenmiş; ikinci bölümde ise dirâyete dayalı Kur'ân ilimleri dil, anlam ve üslup başlıklarıyla ele alınarak on iki alt başlıkta sunulmuştur. Bu başlıkların tamamı elde edilen veriler ve örneklerle açıklanmıştır. Çalışmamız sonuç bölümü ve kaynakça ile sona ermektedir.
Özet (Çeviri)
Efforts to understand the Qur'an correctly have led to the emergence of Qur'anic sciences that have made a significant contribution to commentary activities. Many commentaries have been written using these sciences. In his work Al-Kashf wa'l-Bayan, Al-Thaʿlabi thoroughly commented on the whole Qur'an and included Qur'anic sciences in his work. In this study, we investigated and analyzed how he handled Qur'anic sciences in his commentary. We tried to determine the extent to which the Commentator included the subject and revealed his thoughts on the subject. This thesis consists of an introduction and two main sections. In the introduction part, the subject, aim, and method of the research were discussed. The commentary's preface was reviewed. In the first chapter, Qur'anic sciences based on riwaya are examined under five sections. In the second part, the Quranic sciences based on diraya were discussed under the subsections of language, meaning, and style and presented in twelve subsections. All of these headings are explained with the obtained data and relevant examples. Our study concludes with a conclusion section and references.