Yanıt yüzey yöntemi kullanılarak kitosan ile tetrasiklin sulu çözeltilerinden koi gideriminin araştırılması
Investigation of COD removal from tetracycline aqueous solutions with chitosan using response surface methodology
- Tez No: 603508
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT TOPAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kitosan, Optimizasyon, Giderim, Tetrasiklin, KOİ, Chitosan, Optimization, Removal, Tetracycline, COD
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Munzur Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu çalışmada, yanıt yüzey yöntemi kullanılarak kitosan ile TC sulu çözeltilerinden KOİ giderimi araştırılmıştır. Bu amaçla, merkezi kompozit tasarımı dört değişken faktörü (sorbent dozu (0,5-1,0 g), zaman (15-45 dakika), pH (3-9) ve başlangıç TC konsantrasyonu (100-300 mg/L) TC sulu çözeltilerinden kitosan ile KOİ giderimini optimize etmek için kullanıldı. Yanıt yüzey yöntemi (YYY) analiz sonuçlarına göre, maksimum KOİ giderim verimi için optimum koşullar, başlangıç TC konsantrasyonu için 298 mg/L, temas süresi için 15,5 dakika, pH için 8,3 ve sorbent dozu için 0,5 g olarak belirlendi. Optimum koşullar altında maksimum KOİ giderim verimi % 91,3 olarak belirlendi. Sonuç olarak, deneyler kitosanın TC sulu çözeltilerinden KOİ giderimi için iyi bir adsorbent olduğunu gösterdi.
Özet (Çeviri)
In this study, the removal of chemical oxygen demand (COD) from tetracycline (TC) aqueous solutions with chitosan was optimized and investigated using response surface methodology. For this aim, the central composite design was used to optimize the four variable factors (sorbent dosage (0.5-1.0 g), time (15-45 min), pH (3-9) and initial TC concentration (100-300 mg/L)) for the removal of COD from TC aqueous solutions by chitosan. According to the response surface methodology (RSM) analysis results, optimum conditions for maximum COD removal efficiency were determined as 298 mg/L for initial TC concentration, 15.5 min for contact time, 8.3 for pH and 0.5 g for sorbent dosage. The maximum COD removal efficiency under optimum conditions was determined as 91.3%. As a result, experiments showed that chitosan were a good adsorbent for COD removal from TC aqueous solutions.