Erken dönem hristiyan resim sanatı
Early period christian painting art
- Tez No: 603595
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CEMİLE DİDEM ÖZIŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Hıristiyan Resim Sanatı, İkona, Katolik, Ortodoks, Christian Painting Art, Icon, Catholic, Orthodox
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Hıristiyanlığın ilk inananları, tapınılan pagan putların tapınaklarından, ilk dönem katakomp mezarlarına geçiş yapıp, hiç korkmadan sanat icra etmişlerdir. Eski dönem antik sanat ve klasik mitoloji ile yeni dini sanatları arasında bulunan çelişkiye rağmen Hıristiyan resim sanatının ilk temelini meydana getirmişlerdir. Bu sanat işçileri, katakomplardan kilisenin kuruluşuna kadar yaptıkları resimlerle, kutsal kitabın okuma yazma bilmeyenlerine bu yeni dini öğretmeye çalışmışlardır. Antik döneme göre yapılan bazı sembolik eserler kilise sanatını etkilemiştir. Kilise kurulmasından önceki pagan sanatı ile Bizans sanatı arasında fark vardır. Doğu kilisesinin sanatında ise en küçük bir değişim görülmemektedir. Batıdaki kilise kültüründe resim sanatı gereksiz görülüp, öğretide kullanılmak üzere müsamaha gösterilmiştir. Doğuda ise işlevsellik kazanıp formu değiştirilemez bir put olarak saygınlık kazanmıştır. 727 yılında başlayan tasvir kırıcılık, 842 tarihine kadar devam etmiş ve bu süreç bittikten sonra Katolik dünyasındaki resim sanatı, yeni esaslar üzerine bina edilmeye başlamıştır. Erken dönem Hıristiyan sanatı Avrupa resim sanatının oluşumuna öncülük etmiştir.
Özet (Çeviri)
The first believers of Christianity made the transition from the temples of worshiped pagan idols to the first period catacombs and performed art without fear. Despite the contradiction between ancient antiquity and classical mythology and new religious arts, they formed the first basis of Christian painting. These artworkers tried to teach this new religion to the illiterate people of the holy book with the paintings they made from catacombs to the foundation of the church. Some symbolic works made according to the ancient period influenced the art of the church. There is a difference between pagan art and Byzantine art before the establishment of the church. There is no slight change in the art of the eastern church. In the western church culture, the art of painting was considered unnecessary and was tolerated for use in teaching. In the East, it gained functionality and gained respect as an irrevocable idol. Descriptive refraction, which began in 727, continued until 842, and after this process, the art of painting in the Catholic world began to be built on new principles. Early Christian art led to the formation of European painting.