Deprem sonrası arama kurtarma konteynerleri yerleşim yerinin şans kısıtlı programlama modeli ile belirlenmesi
Determination of the location of search and rescue containers after earthquake by chance constraint programming model
- Tez No: 603634
- Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. İRFAN MACİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Deprem, Yardım Konteynerleri, Şans Kısıtlı Modelleme, Stokastik Modelleme, Yer Seçimi Problemi, Earthquake, Aid Containers, Chance Constrained Modeling, Stochastic Modeling, Location Problem
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalışmada deprem sonrasında arama kurtarma faaliyetlerinde ve tıbbi yardım için kullanılacak olan deprem yardım konteynerlerinin yerleşim yerlerinin belirlenmesi için bir şans kısıtlı matematiksel model önerilmiştir. Şans kısıtlı matematik modeller deterministik modellerden bir kısıt veya kısıt kümesinin olasılıklı olması durumunda kullanılan modellerdir. Şans kısıtlı matematiksel modeller çözümü olasılık içerdiğinden dolayı zor ve sezgisel çözüm yöntemlerinin tercih edildiği matematiksel modellerdir. Bu çalışmada önerilen matematiksel model p-medyan olarak adlandırılan sınıfa aittir. Modelin çözümünde Binary Genetik Algoritma yönteminden yardım alınmıştır. Model sonuçları üç senaryo altında karşılaştırılmış ve senaryo sonuçları arasındaki farklar incelenmştir.
Özet (Çeviri)
In this study, a chance constrained mathematical model is proposed to determine the location of earthquake relief containers to be used for search and rescue activities and medical aid after earthquake. Chance constrained mathematical models are used when a constraint or constraint set of deterministic models is probable. Difficult and heuristic solution methods are preferred in chance constrained modeling because the solution includes probability. The deterministic and stochastic mathematical model proposed in this study belongs to the class called p-median. Binary Genetic Algorithm (BGA) was used as the solution method in the solution of the mathematical model. The results of both deterministic and stochastic mathematical models were compared under three scenarios. As a result, there is no difference between the two scenarios.