Geri Dön

Sizing of a series hybrid electric vehicle

Seri hibrit elektrikli aracın boyutlandırılması

  1. Tez No: 603639
  2. Yazar: FUAT REMZİCAN ARIKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HULUSİ BÜLENT ERTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 153

Özet

Bu çalışmanın ana hedefi maliyet açısından rekabetçi bir hibrit aracın tasarlanabilirliğinin ve bu rekabetçiliğin hangi koşullarda sağlanabildiğinin araştırılmasıdır. Bu doğrultuda hafif ticari bir araç ele alınmıştır. Bu aracın benzetim modeli ADVISOR ortamında oluşturulup benzetim sonuçları aracın resmi hızlanma ve NEDC yakıt tüketimi testleri ile karşılaştırılarak doğrulanmıştır. Bunu müteakip, aracı modellemek amacıyla literatürde ve piyasada elektrikli araç komponentleri anma gücü, boyut, ağırlık ve maliyet açısından araştırılmıştır. Konvansiyonel aracın NEDC çevirimi üzerinde tekerlerindeki güç ve enerji ihtiyacı kullanılarak yeni bir boyutlandırma metodu geliştirilmiştir. Elektrikli araç komponent modelleri, doğrulanmış konvansiyonel araç modeli ve bu boyutlandırma metodu kullanılarak, hibrit araç modellenmiştir. Bu hibrit araç NEDC çevrimi üzerinde konvansiyonel dizel araçtan %55 daha az yakıt tüketmekte ve %36 daha yavaş 0-100 km/sa hızlanmasını tamamlamaktadır. Hibrit araç %20 daha ağır olup ilk maliyeti konvansiyonel aracın 1.65 katıdır. Ancak günlük 200 km kullanım ile hibrit aracın maliyet açısından konvansiyonel aracı 2.8 senede yakaladığı görülmektedir. Aracın işletme ve ilk maliyetleri elektriksel komponent kapasiteleri kullanılarak hesaplanıp optimizasyon için matematiksel bir model oluşturulmuştur. Farklı parametreler için duyarlılık analizi yapıldıktan sonra farklı maliyet açılarından rekabetçi bir araç oluşturmak amacıyla hibrit araç modeli ve maliyet hesapları kullanılarak Genetik Algoritma ile optimizasyon süreci başlatılmıştır. Optimizasyon sonuçları önerilen boyutlandırma metoduna %0.1 yakınlıkta çıkmış olup, literatürdeki boyutlandırma metodu %5 yakınlıktadır. Önerilen yöntem, ilk maliyet ve 10 yıllık işletme maliyeti açısından literatürde bulunan boyutlandırma yöntemlerinden daha düşüktür.

Özet (Çeviri)

The main aim of this work is to investigate whether a cost competitive hybrid electric vehicle can be designed and under what conditions this can be achieved. For this purpose, first a light commercial vehicle is considered. Its model is developed in ADVISOR environment in Matlab and verified by comparing with the official tests of the vehicle, acceleration and NEDC fuel consumption, namely. Following that, electrical components are searched for rating, dimension, weight and cost through the literature and market in order to model the hybrid vehicle. A sizing approach which makes use of the energy and power requirements at the wheel of the conventional vehicle on NEDC cycle is proposed. Using the electrical component models, verified conventional vehicle model and the new sizing approach, a hybrid vehicle is modeled. Hybrid vehicle is found to consume 55% less than the conventional vehicle on NEDC cycle and it accelerates from 0 to 100 kph 36% slower than the conventional vehicle. Hybrid vehicle is heavier than conventional vehicle around 20% and its initial cost is 1.65 times the conventional vehicle. However, with 200 km per day usage, hybrid vehicle is found to overtake conventional vehicle in 2.8 years in terms of total vehicle costs. Running and initial costs of the vehicle are calculated depending on the component ratings to develop a mathematical model for optimization. After executing parameter sensitivity analysis for different cases, Genetic Algorithm optimization process has taken place using the hybrid vehicle model and the cost calculations, to achieve the purpose of developing a cost competitive hybrid electric vehicle from various aspects. Optimization results are found out to be 0.1% close to proposed sizing method results whereas conventional sizing method is 5% close. Proposed method resulted in lower initial cost and 10 years term running costs than the conventional sizing method.

Benzer Tezler

  1. Modeling and optimization of hybrid electric vehicles

    Elektrikli hibrit araçların modellenmesi ve optimizasyonu

    ŞAMİL BURAK ÖZDEN

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2013

    Makine MühendisliğiOrta Doğu Teknik Üniversitesi

    Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. Y. SAMİM ÜNLÜSOY

  2. Epoksi matrisine uygun cam elyaf ara yüzey geliştirilmesi

    Development of glass fiber interface suitable for epoxy matrix

    YAREN KOCABIYIKCI AKTAŞ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2024

    Metalurji MühendisliğiMarmara Üniversitesi

    Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. MUSTAFA ÇAKIR

  3. Güneş radyasyon tahmini için bulanık zaman serisi yöntemleri ve fotovoltaik sulama sistemi optimizasyonunda uygulanması

    Forecasting solar radiation with fuzzy time series and optimization application in photovoltaic irrigation system

    CEYDA OLCAN

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2015

    Endüstri ve Endüstri Mühendisliğiİstanbul Teknik Üniversitesi

    Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ELMKHAN MAHMUDOV

  4. Particle swarm optimization for electronic circuit design automation

    Elektronik devre tasarım otomasyonu için parçacık sürü optimizasyonu

    REVNA ACAR VURAL

    Doktora

    İngilizce

    İngilizce

    2011

    Elektrik ve Elektronik MühendisliğiYıldız Teknik Üniversitesi

    Elektronik Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. TÜLAY YILDIRIM

  5. Enhancing photovoltaic system performance through NARX-LSTM forecasting and neuro-controller based MPPT techniques

    NARX-LSTM tahmın ve nöro-denetleyici temelli MPPT teknikleri vasıtasıyla fotovoltaık sistem performansının artırılması

    OUBAH ISMAN OKIEH

    Doktora

    İngilizce

    İngilizce

    2024

    Elektrik ve Elektronik Mühendisliğiİstanbul Teknik Üniversitesi

    Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ŞAHİN SERHAT ŞEKER