Tarihsel süreç içinde Lübnan'da kimliklerin siyasal yapıya etkisi (1516-1943)
The effect of the identities in Lebanon to the political structure throughout the historical process (1513-1943)
- Tez No: 603788
- Danışmanlar: PROF. DR. NAMIK SİNAN TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Political Science, Sociology, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Lübnan, Maruniler, Dürziler, Arap Milliyetçiliği, Lübnan'da Misyonerlik, Lebanon, Maronites, Druzes, Arab Nationalism, Missionarism in Lebanon
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Küresel Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Lübnan içerisinde çok çeşitli etnik ve mezhepsel kimlikler bulunduran bir bölgedir. Bölgenin bu çok kültürlü yapısı içerisinde bulunan kimliklerin birbirleriyle mücadelesine sahne olmuştur. Bu mücadelelere bilhassa 18. yüzyıldan itibaren Batılı güçlerin katalizatör etkileri de eklenmiştir. Mücadelelerin ana unsuru etnik ve mezhepsel dinamikler üzerinden olsa da bu dinamikler, aslında uluslararası kuvvetlerin bölgedeki çıkar çatışmalarında araç olarak kullanılmıştır. Bu çalışmada öncelikle Lübnan'daki etnik ve dinî grupların kimliklerini inceleyerek sonrasında Osmanlı Devleti döneminden itibaren yaşanan çatışmalar ve çözüm olarak üretilen yönetim biçimleri ve bu yönetim biçimleri oluşturulurken uluslararası diplomasinin bölgeye etki amaçlı uyguladığı çeşitli faaliyetleri 1516-1943 yılları arası ele alınacaktır.
Özet (Çeviri)
Lebanon is a territory, encompassing a multitude of ethnic and denominational identities. Thus, the region has witnessed a clash of interests in this multicultural setting. Since the 18th Century, these conflicts have also been catalyzed by Western powers. Although ethnic and denominational dynamics are the main reasons of conflict, these dynamics constitute the background for proxy wars led by foreign actors. This study analyzes the identities of different ethnic and religious groups in Lebanon, with special reference to the kinds of administrative methods utilized since the Ottoman times for the purpose of keeping these conflicts under control. Focusing on the period between 1516-1943, it covers how international diplomacy made an impact on the activities pursued in the name of sustaining stability in a volatile region.