Hamzavî'nin İskender-i Zü'l-Karneyn Tevârihi, Berlin Devlet Kütüphanesi MS. OR. QUART 1634, 1b-67a (İnceleme, metin ve dizin)
Hamzavî's İskender-i Zü'l-Karneyn Tevârihi, Berlin state Library MS. OR. QUART 1634, 1b-67a (Analysis-text and index)
- Tez No: 603800
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET MUSTAFA KARACA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: İskender, Zülkarneyn, İskendernâme, mensur, Hamzavî, Iskender, Zulkarneyn, the Iskendername, prosaic, Hamzavî
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 455
Özet
Anadolu sahasında Türk dilinin gelişmesinde Arapça ve Farsça manzum ve mensur çeviri eserlerin önemli katkısı vardır. Bu dönemde kaleme alınan mensur ve manzum İskendernâme çevirileri buna örnek olarak gösterilebilir. Bu eserler dönemin Türkçesinin özelliklerini yansıtması bakımından da önemlidir. İskender'in hayatı, seferleri, olağanüstülükleri çerçevresinde gelişen bu eserler Doğu edebiyatının da yaygın konularından biridir. Hatta İskender-i Zülkarneyn ile Makedonyalı Büyük İskender'in zaman zaman birbiriyle karıştırılmasının, bu konunun sıkça işlenmesinden dolayı olduğu düşünülmektedir. Çünkü İskendernâme adı altındaki pek çok eserde İskender-i Zülkarney ile Makedonyalı Büyük İskender'in özelliklerini taşıyan üçüncü bir şahıs meydana getirilmiştir. Bu çalışmada Berlin Devlet Kütüphanesi Ms. Or. Quart 1634 numarada kayıtlı olan ve Hamzavî tarafından telif edilen 24 ciltlik İskendernâme adlı eserin 17. cildinin 1b-67a arası çevriyazısı incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Poetic and prosaic translated works in Arabic and Persian have significant contribution to development of Turkish language in Anatolian realm. Poetic and prosaic translations of the Iskendername (“The Book of Alexander”) penned during the period can be shown as examples to this. Such works are also important with respect to reflecting characteristics of Turkish of the period. Such works that develop around life, campaigns, prodigious properties of Alexander the Great are also common subject matters of Eastern Literature. Even it is considered that occasional confusion of Iskender-i Zulkarneyn and Alexander the Great of Macedonia is due to frequent handling of this subject matter. Because many works under the name of Iskendername created a third person who has the characteristics of Iskender-i Zulkarneyn and Alexander the Great of Macedonia. This study reviews translation of 1b-67a of the 17th volume of the 24-volume work called the Iskendername compiled by Hamzavi which is registered at Berlin Public Library item no. Ms. Or. Quart 1634.