Maurice Merleau-Ponty'nin algının fenomenolojisi'nin fenomenoloji felsefesine katkısı
Maurice Merleau-Ponty's contribution to the phenomology of phenomenology of perception
  1. Tez No: 603804
  2. Yazar: ÖZGÜR DAYAÇ DARIDERE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN BAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Fenomenoloji, Algı, Fenomenal Vücut, Vücut-Özne, Mekânsallık, Yönelim Merkezi, Phenomenology, Perception, Phenomenal Body, Body-Subject, Spa-tiality, Intention Centre
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Varoluşçu fenomenoloji kapsamında konumlanan Maurice Merleau-Ponty'nin fenomenolojisi vücut-özne terimini felsefe geleneğine taşır. Algılanan dünyada algının nasıl anlamlı bir bütünlük kazandığını soruşturmakla araştır-malarına başlayan Merleau-Ponty'nin Algının Fenomenolojisi adlı yapıtı, iki te-mel sorunsal üzerine yükselir. Algı sorunsalını ve vücut terimini araştırmasının merkezine yerleştiren Merleau-Ponty'nin varoluşsal fenomenolojisinde vücut terimi, ayrıcalıklı bir yere sahip olmakla birlikte Merleau-Ponty'nin şaşırtıcı bul-gular içeren özgün bir yaklaşım oluşturmasında da birincil öneme sahiptir. Bu çalışmanın amacı, Merleau-Ponty'nin Algının Fenomenolojisi adlı yapıtının fe-nomenolojik yaklaşıma katkısını algı fenomeni ve vücut terimi bakımından be-timsel bakışla incelemektir. İlk bölümde Merleau-Ponty'nin sorgulama izleğini anlamak ve düşünme biçimi üzerindeki etkilerini gözlemlemek üzere Merleau-Ponty'i fenomenolojik yaklaşıma taşıyan süreçler ele alınmıştır. Bu bölümde Merleau-Ponty'nin çalışma yaşamı boyunca eleştirel bir biçimde düşünme ilişki-sinin süreceği Descartes ve Husserl'in felsefi görüşleri ve bu görüşlerin Merleau-Ponty'nin feneomenolojisi üzerindeki etkileri ile Merleau-Ponty'i varoluşçu fe-nomenolog yapan nitelikler incelenmiştir. Bu bölümde, Descartes'ın zihin-beden düalizmini ve Husserl'in olguyu özlere indirgeyen bakışını eleştiren görüşlerine yer verilmiştir. İkinci bölüm, Algının Fenomenolojisi adlı yapıtta yer alan ve Mer-leau-Ponty'nin araştırmaya yönelmesinde etkili olan algı fenomeninin sorgulan-masından oluşur. Gestalt psikolojisinin felsefi temellerini kuran ve duyumsama-nın algının bütünlüğü ile ilişkisini Gestalt teorisinin figür-fon ilişkisinden yola çıkarak geliştiren Merleau-Ponty'nin algıyla ilişkili terimleri soruşturulmuştur. Üçüncü ve son bölüm, Merleau-Ponty'nin idealist, materyalist ve düalist ontoloji-lerin eleştirilerinden ve Schneider probleminin bulgularından yola çıkarak oluş-turduğu“vücut-özne”terimine nasıl ulaştığını,“fenomenal vücut”ve“yaşayan vücut”terimlerini, hayalet organ fenomenini inceleyerek bir vücut ontolojisi oluşturmasını içerir. Merleau-Ponty'nin Algının Fenomenolojisi adlı yapıtı, algı fenomenini felsefi sorgulamayla incelemesi ve vücut ontolojisi kurması yoluyla yeni terimler üretmesi bakımından fenomenolojik yaklaşıma katkı sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
Maurice Merleau-Ponty's phenomenology, which is located within the context of existential phenomenology, carries the term body-subject to the tradi-tion of philosophy. Merleau-Ponty begins his research by investigating how me-aningful integrity is perceived in the perceived world, and his work The Pheno-menology of Perception rises on two fundamental problems. In the existential phenomenology of Merleau-Ponty, which places the problem of perception and the notion of body at the center of his research, the notion of body has a privile-ged place, but it is also of primary importance in Merleau-Ponty's original app-roach with surprising findings. The aim of this study is to examine the contribu-tion of Merleau-Ponty's phenomenology to perception in terms of the phenome-non of perception and body term. In the first part, the processes that lead Mer-leau-Ponty to the phenomenological approach are discussed in order to unders-tand Merleau-Ponty's questioning and to observe its effects on the way of thin-king. In this section, the philosophical views of Descartes and Husserl, in which Merleau-Ponty's critical thinking relationship will continue throughout his wor-king life, and the effects of these views on Merleau-Ponty's pheneomenology and the qualities that make Merleau-Ponty existential phenomenologist are examined. In this section, Descartes' views of mind-body dualism and Husserl's view of re-ducing the fact to essence are discussed. The second part consists of the questio-ning of the phenomenon of perception in the The Phenomenology of Perception, which is influential in Merleau-Ponty's direction of research. Merleau-Ponty's perception-related concepts, which establish the philosophical foundations of Gestalt psychology and develop the relationship of sensation with the integrity of perception based on the figure-fund relationship of Gestalt theory, were investi-gated. The third and final chapter examines how Merleau-Ponty reached the notion of“body-subject”dualism, based on the critiques of idealist, materialist and dualist ontologies, and the findings of the Schneider problem, examining the notions of“phenomenal body ”and“ living body”phantom organ phenomena ontology. Merleau-Ponty's The Phenomenology of Perception contributed to the phenomenological approach in that it produced new terms through the study of the phenomenon of perception through philosophical inquiry and the establish-ment of body ontology.