Sosyal hizmet anabilim dalında görevli akademisyenlerin dual (ikili) ilişkilere yönelik görüş ve düşüncelerinin değerlendirilmesi
Evaluation of view and opinions about dual relationships of academicians who work in the department of social work
  1. Tez No: 603920
  2. Yazar: İLKNUR CANBULAT
  3. Danışmanlar: PROF. FATİH ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Sosyal Hizmet, Education and Training, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal hizmet etiği, Mesleki sınırlar, İkili ilişkiler, Social work ethics, Professional boundaries, Dual relationships
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmetler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Amaç: İç Anadolu ve Marmara bölgesinde bulunan üniversiteler ile Manisa Celal Bayar Üniversitesinin sosyal hizmet bölümünde görevli akademisyenlerin ikili ilişkiler hakkındaki görüş ve düşüncelerini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Araştırmada ilişkisel tarama yöntemi kullanılarak; 14 üniversitede tam zamanlı olarak görev yapan 172 akademisyenin eski ve mevcut öğrencileri ile olası ikili ilişkiler hakkındaki görüş düşünceleri değerlendirilmiştir. Veri toplama aracı olarak literatür kapsamında yapılandırılmış anket kullanılmıştır. Anket, online ortamda ve Haziran-Kasım 2018 tarihleri arasında uygulanmıştır. İstatistiksel analizlerde SPSS paket programı kullanılmıştır. Anketin güvenirliği Cronbach Alfa katsayı ile ölçülmüştür. Anket, likert tipte hazırlanmıştır. Karşılaştırmalı bulguların analizinde ki-kare testi kullanılmıştır. Bulgular: Sosyal hizmet alanında görevli akademisyenlerin hiçbiri eski öğrencileri (EÖ) ile akademik çalışma yapma konusunda olumsuz görüş belirtmemiştir. Akademisyenlerin %90'ı mevcut öğrencilerle (MÖ) duygusal ilişki yaşamayı, %89,2'si öğrencilerinin yanında argo konuşmayı, %89'u mevcut öğrencilere meslek dışı bir iş vermek etik dışı kabul ederken; %78,8'i eski öğrencilerine kişisel cep numaralarını vermeyi, %80'i mevcut öğrencilere meslekle ilgili bir iş vermeyi etik açıdan uygun kabul etmektedir. Akademisyenlerin cinsiyetinin terapistlik ve duygusal partnerlik rollerini üstlenme konusunda farklılık gösterdiği ortaya çıkmıştır. Sonuç: Bilgi ve tecrübelerinin yanı sıra davranışlarıyla da öğrencilerine rol-model olan akademisyenlerin ikili ilişkilerle ilgili tutumları, toplumun dezavantajlı grupları ile çalışacak olan SHU'ların yetişmesinde önemli etkiye sahiptir. Bu nedenle akademik ortamda potansiyel risk içeren ikili ilişkilerin önceden tespit edilmesi, doğru şekilde yönetilmesi sosyal hizmet mesleğinin geleceğini ve itibarını doğrudan etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this study evaluates view and opinions about dual relationships of academicians who work department of social work in Central Anatolia Region, Marmara Region and Manisa Celal Bayar University. Materials and Methods: By using relational screening method; The view and opinions of 172 academicians who work full time at 14 universities are evaluated. about possible dual relationships between former and current students. A structured questionnaire within the scope of literature was used as a data collection tool. The survey was conducted online and between June and November 2018. SPSS package program was used for statistical analysis. The reliability of the questionnaire was measured with Cronbach Alpha coefficient. Likert type were used in the questionnaire. Chi-Square (χ2) test was used in the analysis of comparative findings Findings: None of academicians who work department of social work stated a negative opinions on making academic studies with their former students. while 90% of academicians to experience emotional relationship with current students, 89.2% of academicians to speak slang next to their students, 89% of academicians to employ students for nonoccupational job evaluate unethical; 78.8% of academicians to give personal phone numbers to their former students and 80% of them to employ for occupational job to current students evaluate appropriate in terms of ethic. It has been found that there is a significant difference between the academicians' acceptance roles of therapist and emotional partner in terms of gender. Result: The attitudes about dual relationships of the academicians who are role-model towards their students with their knowledge, experiences and behaviours have a significant impact on the training of social workers who will work with disadvantaged groups of the society. For this reason, the determination and correct management of the dual relationships which have potential risks in the academic environment directly affect the future and reputation of the social work profession.