1929-1945 yılları arasında İzmir'de salgın hastalıklar ve çözüm arayışları
Epidemic diseases in İzmir between 1929-1945 and search for solutions
- Tez No: 603983
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELİH TINAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Tarih, Public Health, History
- Anahtar Kelimeler: Salgın Hastalıklar, 1929-1945, İzmir, Epidemics Diseases, 1929-1945, İzmir
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 178
Özet
Salgın hastalıklar, insanlık tarihini derinden etkilemiş, siyasi ve sosyal hayata yön vermiş olgulardır. Özellikle yerleşik düzene geçilmesiyle birlikte salgın hastalıkların yoğun şekilde görülmesi doğal bir durum olmuştur. Türkiye'de hastalıkların var oluş yolculuğu ticaret, göç, savaşlar ve siyasi gelişmelerle başlamıştır. Geçiş güzergahı niteliğinde olan Anadolu, hastalıklara da ev sahipliği yapmıştır. Türkiye tarihi boyunca hastalıklarla karşı karşıya kalmış ve siyasi karışıklıkların olduğu zamanlarda da hastalıklarla mücadele etmiştir. Osmanlı Devleti'nin salgın hastalıklardan verdiği can kaybı savaşlardakinden fazla olmuştur. Osmanlı'nın ticaret kenti niteliğinde olan en gözde şehirlerinden İzmir de tarihi boyunca hastalıklarla mücadele etmek zorunda kalmıştır. Verem, sıtma, veba, kolera, tifüs, frengi, çiçek gibi hastalıklar ölüm oranları yüksek olan ve İzmir'de en çok görülen hastalıklardandır. Bu çalışmada, 1929-1945 yılları arasında İzmir'de salgın hastalıklar ve bu salgınlara karşı çözüm arayışları üzerinde durulmuştur. İzmir'in sosyoekonomik durumu, 1929 yılında yaşanan Dünya Ekonomik Buhranının İzmir ekonomisine yansımaları, ekonomik sorunların salgın hastalıkların çıkmasında ve yayılmasındaki etkileri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Epidemic diseases are phenomena that have profoundly affected human history and led to political and social life. It has been a natural situation to see epidemics intensively, especially with the transition to established order. The journey of the existence of diseases in Turkey started with trade, migration, wars and political developments. As a transit route, Anatolia was also home to diseases. Turkey has faced diseases throughout its history and has struggled with diseases in times of political uphuaval. The loss of lives inflicted by Ottoman State from epidemics was greater than those of the wars. İzmir, one of the most popular cities of the Ottoman Empire as a commercial city, has had to struggle with diseases throughout its history. Tuberculosis, malaria, plague, cholera, typhus, syphilis, disease chichewa are among the most common diseases in İzmir. This study focused on epidemics in İzmir between 1929-1945 and their search for solutions to these epidemics. Socio-economic status of İzmir, reflections of the World Economic Depression in 1929 on İzmir economy, the effects of economic problems on outbreak and spread of epidemics have been studied.