Uluslararası perakendecilikte mağaza imaj transferinin tüketici boyutunda incelenmesi: Metro Türkiye örneği
Başlık çevirisi mevcut değil.
- Tez No: 603984
- Danışmanlar: PROF. DR. EMRAH CENGİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İşletmecilik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Globalleşme, 20. ve 21. yüzyılların en önemli konularından biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Globalleşmenin etkisiyle günümüzde birçok önemli siyasi, ekonomik, toplumsal ve kültürel değişimler ve gelişmeler yaşanmaktadır. Ayrıca, dünyamız, adeta tek bir pazara dönüşmüş durumdadır. Gerek yerel gerekse uluslararası şirketler bu pazarda birbiri ile rekabet etmekte ve başarılı olmaya çalışmaktadır. Perakendecilik sektörü, hemen tüm sektörlerde yaşanan globalleşmeden nasibini almış ve birçok perakendeci uluslararası pazarlarda yerini almıştır. Kimi perakendeciler bu alanda çok başarılı olurken, kimileri de başarısızlık yaşamıştır. Uluslararası perakendecilikte başarılı olmanın en önemli yollarından biri güçlü bir mağaza imajının olması ve bunu tüm pazarlara başarı ile transfer edip, farklı ülke ve kültürlere kabul ettirebilmesidir. Bu çalışma, uluslararası perakendecilikte önemli bir geçmişi olan Metro şirketinin mağaza imajını Türkiye pazarına transferini ve Metro mağaza imajının mağaza sadakatine etkisini araştırmaktadır. Çalışmada, geniş bir literatür taraması ile sektör incelemesine yer verilmiştir. 7 mağaza imajı öğesi belirlenmiştir. Metro'nun bu 7 mağaza imajı boyutundaki uygulamaları, hem menşei ülke olan Almanya'da hem de ülkemizde farklı mağazalardan verilerle karşılaştırılmıştır. Metro Türkiye'de mağaza formatlarından sorumlu yöneticilerden biri ile derinlemesine mülakat yöntemi kullanılarak, Metro'nun mağaza imajı transferinde kullandığı stratejilere ulaşılmıştır. Sonrasında, Metro'nun uluslararası pazarlara transfer ettiği mağaza imajının, tüketiciler tercihine etkisini tespit etmek amacıyla, Metro'nun İstanbul Güneşli mağazasında, tüketicilere birebir anket uygulanarak mağaza imajı öğelerinin mağaza sadakatine etkisi tespit edilmeye çalışılmıştır. Sonuç olarak, Metro'nun, Avrupa pazarlarından farklı özelliklere sahip olan Türkiye pazarında, bazı ufak uyarlamalar olsa da, çoğunlukla standart mağaza imajı transfer stratejileri uyguladığı tespit edilmiştir. Ayrıca uygulanan standart mağaza imajının tüketici tercihine ve sadakatine etkisi araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
We faced the globalization as one of the most important issues in 20th and 21st centuries. Due to the globalization, today, there have been many political, economic, social and cultural changes and developments. Additionally, our world has transformed into one unique market. Both local and international companies are competing with each other and seeking to be successful in this market. Retailing has dealt out the globalization as almost every company, and numerous of retailers started to appear in the international markets. While some of them were truly successful, some of the retailers failed in the international arena. One way to be successful in the international retailing is having a very strong store image and being able to transfer it to all markets and get acceptance by different countries and cultures. This paper investigates how does Metro, having a long history in the international retailing and very strong store image in home country Germany, transfer its store image into the Turkish market and how it is perceived by the Turkish consumers. In this research, an extensive literatüre, sector and company review are made. Thereby 7 critical aspects in store image were identified. Metro's applications with respect to these 7 critical aspects were identified in different stores both in mother country Germany and our country and compared. In the light of the findings, an interwiew with one of the executives responsible from store formats in Metro Turkey was conducted and to the strategies relevant with stora image transfer were reached out. After, to understand how the Metro store image, which is transferred internationally, is perceived by the consumers, a quetionnaire conducted to the consumers in the İstanbul Güneşli store that Metro oppened firstly in Turkey. Consequently, it was reached that, Metro is using mostly standardization strategy in its store image transfer beside some slightly adaptations in the Turkish market, having coherent differences from the European markets. In addition, the effect of standard store image to the customer decision and customer loyalty was searched.
Benzer Tezler
- Perakende piyasalarında dayanıksız tüketim ürünleri ile ilgili gelişmeler -bireysel markalı ürünlerde satın alma davranışı
Developments regarding fast moving consumer goods at retail markets-buying behavior at the private label products
K. SELÇUK TUZCUOĞLU
- E-mağaza atmosferine tüketicinin bakışı ve bir araştırma
A research on the consumers perspective on e-store atmosphere and a research
NURİ SEZER
Yüksek Lisans
Türkçe
2011
İşletmeAbant İzzet Baysal Üniversitesiİşletme Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. RUZİYE COP
- Tüketicilerin perakendeci markalarına yönelik tutumları
Attitudes of consumers towards private label brands
ASLIHAN BÜYÜKKÜPCÜ
- Perakende sektöründe tedarik zinciri yönetiminin önemi: İndirim mağaza zincirlerinde örnek uygulama
The importance of supply chain management in the retail sector: A research in a discount store chain
ÖZLEM KARAKULAK
Yüksek Lisans
Türkçe
2020
İşletmeAtılım ÜniversitesiUluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. PINAR NESLİHAN TURGUTTOPBAŞ
- The importance of supply chain management in chain stores in retail industry and the impact on service quality
Perakende sektöründe zincir mağazalarda tedarik zinciri yönetiminin önemi ve servis kalitesine etkisi
ERKAM NEBİ
Yüksek Lisans
İngilizce
2017
İşletmeYeditepe ÜniversitesiUluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. ERDAL NEBOL