Toplumsal cinsiyete duyarlı kampüs iklimi
Gender friendly campus climates
- Tez No: 604069
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM BELKIS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Toplumsal cinsiyet, Eşitlik, Çalıştay, Kadın hakları, Eşitlikçi kampüs iklimi, Amerika üniversitelerinde eşitlik, Türkiye üniversitelerinde eşitlik, Ortak kullanım alanları
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Üniversite kampüslerinde kadınlar ve LGBTQI+ bireyler için güvenli ve toplumsal cinsiyete duyarlı kampüs iklimi yaratmak giderek daha fazla önem teşkil etmektedir. Üniversite kadın araştırma merkezleri, kadın çalışmaları ana bilim dalları ve yüksek öğretim kurumlarının bu ortamları yaratmak için yaptığı birçok araştırma ve çalışma bulunmaktadır. Bu çalışmada Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri üniversitelerinin toplumsal cinsiyet eşitliğine ilişkin tutumları incelenmiş, kampüs içerisinde cinsel tacize, saldırıya ve bunun yanında flört şiddeti, ısrarlı takip ve zorbalık gibi konulara ne şekilde yaklaştıkları, alınan önlemler ve hareket planları karşılaştırılmış, iki ülkenin uygulamalarından örnekler alınmış, kendi kültürel ve demografik yapıları içerisinde değerlendirilerek irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
It has been becoming increasingly important to create safe and gender friendly campus climates for women and LGBTQI+ individuals on university campuses. There are many research and studies carried out by university women's research centers, women's studies major programs and higher education institutions to create these environments. This study has examined attitudes regarding gender equality in Turkish and United States of America's campuses and how these two countries' universities approach sexual harassment and assault, bullying, stalking and date violence cases and what they do to stop or prevent these situations are compared within their own cultural and demographic structures. Keywords : Gender, Sex, Equality, Workshop, Women's Rights, GenderFriendly Campus Climate, Equality in American Universities, Equality in Turkish Universities, Gender Inclusive Areas.