Geleneksel ahşap evlerde su ve nem kaynaklı bozulmalar üzerine bir araştırma: Taraklı örneği
A research on water and moisture deteriorations in traditional wooden houses: Sample of Tarakli
- Tez No: 604094
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CAHİDE NUR AYDIN İPEKÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Geleneksel Ahşap Ev, Su ve Nem, Bozulma, Taraklı, Traditional Wooden House, Water and Moisture, Deterioration, Taraklı
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gebze Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Geleneksel ahşap evler, tarihi ve kültürel mirasımızın önemli parçalarıdır. Korunması gereken bu mimari eserlerde zamanla su ve nemin etkisiyle çeşitli bozulmalar meydana gelmekte; bakım, onarım ve koruma işlemleri ise genellikle yanlış uygulanmaktadır. Sonuç olarak, geleneksel ahşap evler önce özgünlüklerini ve zamanla yıkılarak varlıklarını kaybedebilmektedir. Geleneksel ahşap evlerin özgünlüğünü bozmadan, su ve neme karşı doğru yöntem ve uygun malzemeler ile bakım, onarım ve koruma uygulamalarının yapılması, kullanıcılarına günümüz modern yapılarının konfor koşullarının sunulması, terk edilerek yıkılmalarının önüne geçilmesi, bu tezin temel amacını oluşturmaktadır. Bu doğrultuda tarihi dokusunu günümüze kadar korumuş, özgün geleneksel ahşap evlerden oluşan Sakarya ilinin Taraklı ilçesi çalışma alanı seçilmiştir. Çalışma altı bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, geleneksel ahşap evlerde su ve nem kaynaklı bozulmalardan ve yalıtımın öneminden, tezin amaç, kapsam ve yönteminden bahsedilmiştir. İkinci bölümde, geleneksel ahşap evlerin yapımında kullanılan malzemeler ve yapım sistemleri incelenmiştir. Üçüncü bölümde, geleneksel ahşap evlerde su ve nem kaynaklı bozulmalar; dördüncü bölümde ise su ve neme karşı geleneksel ve çağdaş koruma yöntemleri ile ilgili bilgiler verilmiştir. Beşinci bölümde alan çalışması kapsamında, Taraklı ve Taraklı'nın geleneksel ahşap evlerinin özelliklerine değinilmiş, su ve nem kaynaklı bozulmalar içeren üç adet tescilli ev incelenerek biri üzerinden bozulmaların kaynağı ve çözüm önerileri tartışılmıştır. Altıncı bölümde çalışmanın sonuç ve önerilerine yer verilmiştir. Geleneksel ahşap evlerin su ve neme karşı korunması sürecinde kalifiye iş gücüne, uygun malzemeye, doğru uygulamaya; bunun için standartlara ve devlet, akademisyen ve birey üçlüsünün birlikteliğine ihtiyaç olduğu sonucuna varılmıştır. Bu çalışmayla, su ve nemin geleneksel ahşap evlerde neden olduğu bozulmaların engellenmesine ve çözülmesine katkı sağlanacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Traditional wooden houses are an important part of our historical and cultural heritage. In these architectural works, various deteriorations occur with the effect of water and moisture over time and protection procedures are generally misused. Finally, traditional wooden houses lose its existence. Preserving the originality of traditional wooden houses, protection and maintenance and repair works with appropriate methods and materials against water and moisture is too important in order to prevent the abandonment of these houses to their fates. Sakarya province Taraklı district was chosen as the study area in this thesis. The study consists of six chapters. These chapters include the importance of water and moisture-induced deteriorations and insulation, materials and construction systems used in traditional wooden houses, deteriorations sourced by water and moisture, information about traditional and contemporary protection methods against water and moisture. Within the scope of field study, the general characteristics of the traditional wooden houses in Taraklı are mentioned, three registered houses are examined and one of them that includes examples worth checking out is selected to discuss the subject. As a result, in the process of protection of traditional wooden houses against water and moisture, some advisory results announced. It is thought that with this study is going to contribute to the prevention and solution of water and moisture related deterioration in traditional wooden houses.