Tekstil sektöründe tedarikçi seçiminin bulanık mantık ile uygulaması
Supplier selection application with fuzzy logic approach in textile industry
- Tez No: 604113
- Danışmanlar: PROF. DR. COŞKUN ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tedarikçi seçimi, çok kriterli karar verme, Bulanık mantık yaklaşımları, Bulanık AHP, Bulanık TOPSIS, Supplier selection, multi-criteria decision making, Fuzzy logic approaches, Fuzzy AHP, Fuzzy TOPSIS
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sistem Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Günümüzde teknoloji alanındaki gelişmelerin önceki yıllara nazaran artan bir ivmeyle değişmesi, ve küreselleşmesiyle ile rekabet ortamı artmıştır. Bu da tüm sektörler için iyi kaliteyi düşük maliyetle sağlayıp zamanında teslimatla destekliyor olmayı zorunlu hale getirmiştir. Gelinen bu noktada tedarikçilerin belirli performans kriterleri altında değerlendirip ilgili iş için en iyi tedarikçinin belirlenmesi kararı büyük önem arz etmektedir. Tedarikçi seçimi kararı bünyesinde niteliksel, niceliksel ve birbiriyle çatışabilen pek çok kriter barındırıyor olması sebebiyle çok kriterli karar verme yöntemlerinden AHP ve TOPSIS yöntemleri bulanık mantık yaklaşımı altında kullanılmıştır. Çalışmada tedarikçiler belirlenen yedi ana kriter ile performanslarına göre değerlendirilerek sıralanmış ve karar vericiler için karara yön verecek bir bir alt yapı oluşturulmuştur. Tedarikçi seçimi problemi, tedarik zinciri yönetim süreçleri içerisinde çok önemli bir yere sahiptir ve çalışma alanı farketmeksizin tüm işletmelerin vermiş olduğu stratejik kararlardan birisidir. Bu problem çok kriterli olduğu gibi çok amaçlı da olabilir ve bu amaçlar birbiriyle çelişiyor da olabilir, bu anlamda verilen karar birden çok faktörün göz önüne alınmasını gerektiren, çok aşamalı ve zor bir problem statüsündedir. Bu çalışmada, bir tekstil firması için tedarikçi seçme uygulaması yapılmıştır. Uygulamanın amacı, işletmeye tedarikçi seçim problemi için alternatif bir çözüm stratejisi önermektir. Bu uygulamada Bulanık AHP ve Bulanık TOPSIS teknikleri kullanılarak çok kriterli karar verme yaklaşımına dayalı tedarikçi seçimi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, with the increasing acceleration of the developments in the field of technology compared to previous years, and with the globalization, the competitive environment has increased. This makes it necessary to ensure good quality for all sectors at low cost and to support ontime delivery. At this point, it is of great importance that the suppliers are evaluated under certain performance criteria and the decision to determine the best supplier for the relevant business. As a result of the supplier selection decision, AHP and TOPSIS methods which are multi-criteria decision making methods have been used under fuzzy logic approach because they contain many qualitative, quantitative and conflicting criteria. In the study, the suppliers were ranked according to their performance with seven main criteria and a substructure was created for decision makers. The supplier selection problem has an important place in the supply chain management processes and is one of the strategic decisions made by all enterprises regardless of the working area. This problem can be multi-purpose as well as multi-criteria, and these goals may contradict each other. The decision in this sense is a multi-stage and difficult problem that requires multiple factors to be considered. In this study, the supplier selection application for a textile company was carried out. The purpose of the application is to propose an alternative solution approach to the supplier selection problem. Fuzzy AHP and Fuzzy TOPSIS techniques were used to select suppliers based on multi-criteria decision-making approaches. Supplier selection issue is quite an important link in the supply chain management businesses is one of the strategic decisions taken. Supplier selection is a factor that requires consideration in the decision to send a very gradual and difficult problem.