Sağlıkta dönüşüm programı'nın tıpta uzmanlık dalı tercihlerine etkisi
The effect of the health transformation program on medical specialty preference
  1. Tez No: 604218
  2. Yazar: İLKNUR ARSLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF ATICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Deontoloji ve Tıp Tarihi, Medical History and Ethics
  6. Anahtar Kelimeler: Tıpta Uzmanlık Sınavı, Sağlıkta Dönüşüm, Tıbbi malpraktis, Şiddet, Performansa Dayalı Ek Ödeme Sistemi, Medical Specialty Examination, Health Transformation, Medical Malpractice, Violence, Performance Related Additional Payment System
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıp Tarihi ve Etik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Giriş: Literatürde Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın tıbbi uygulama hatalarının, tıbbi malpraktis davalarının ve şiddet vakalarının artışına yol açan bir çalışma ortamını beraberinde getirdiği belirtilmektedir. Bu çalışmayla, araştırmaya katılan asistan hekimlerin bu konudaki düşüncelerinin ve bu durumun hekimlerin uzmanlık dalı tercihlerinde etkisinin olup olmadığının belirlenmesi amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Katılımcıların düşüncelerini ve tutumlarını öğrenmeye yönelik kesitsel bir araştırma yapılmıştır. Araştırmaya Bursa'da eğitim almakta olan 205 asistan hekim katılmıştır. Veri, araştırmacı tarafından literatür taraması doğrultusunda geliştirilen; 7 bölüm ve 27 sorudan oluşan anket formu aracılığıyla toplanmıştır. Bulgular: Hekime yönelik şiddet, tıbbi malpraktis ve dava edilme riski uzmanlık dalı tercihlerini etkilemektedir. Sistem kaynaklı sorunların tıbbi malpraktis ve hekime yönelik şiddet nedenleri olduğuna katılım yüksektir. İş yükü ve beraberinde gelen sıkıntıları göz önüne alanlar dahili dallarda, idealleri doğrultusunda tercih yapanlar ise daha çok cerrahi dallarda eğitim almaktadır. Lisans eğitiminde şiddete maruz kalma ile cerrahi tıp bilimlerini tercih etme arasında ters orantı vardır. Cerrahi dallarda ve uzmanlık eğitimi sürecinde şiddete maruz kalanların iş yükü anlamlı olarak daha fazladır. Cinsiyetçi yaklaşımın da uzmanlık dalı tercihlerinde etkili olduğu bulunmuştur. Tartışma ve Sonuç: Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın bileşenlerinden Performansa Dayalı Ek Ödeme Sistemi'nin uygulanması, sevk sisteminin uygulanmaması iş yükünü artıran, hasta yararını önceleyen hizmetin niteliğini düşüren, uzmanlık eğitimini olumsuz etkileyen ve hekime yönelik şiddet, tıbbi malpraktis ve dava edilme riskini artıran sonuçlara neden olmaktadır. Bu durum, hekimlerin uzmanlık dalı tercihlerini etkilemektedir. Sistem sorunlarının giderilmesi, nicelikten çok niteliğe odaklanılması öncelikli hedef olmalıdır.
Özet (Çeviri)
Introduction: It is stated in the literature that the Health Transformation Program brings a working environment that leads to an increase in medical malpractice, medical malpractice suits and violence. In this study, it is aimed to determine the opinions of the resident physicians participating in the research on this issue and whether this has an effect on the preferences of the physicians. Material and Methods: A cross-sectional study was conducted to learn the thoughts and attitudes of the participants. 205 resident physicians who have been studying in Bursa have attended this study. The data were collected through a questionnaire consisting of 7 sections and 27 questions developed by the researcher in line with the literature review. Results: Violence towards the physician, medical malpractice and the risk of being prosecuted affect the preferences of the specialist. Participation is high as systemrelated problems are the causes of medical malpractice and violence against physicians. Those who take into consideration the workload and accompanying problems are trained in the internal branches and those who prefer according to their ideals receive training in the surgical branches. There is an inverse relationship between exposure to violence in undergraduate education and the preference of surgical medical sciences. The workload of those exposed to violence in surgical branches and specialist training process is significantly higher. The gendered approach is effective in the choice of specialty. Discussion and Conclusion: The implementation of the Performance Related Additional Payment System, which is one of the components of the Health Transformation Program, and the failure to apply the referral system leads to consequences that increase the workload, reduce the quality of services that prioritize patient benefit, adversely affect specialist training, and increase the risk of violence against the physician, medical malpractice and litigation. This situation affects the preferences of the physicians. The primary objective sholud be to eliminate system problems and to focus on quality rather than quantity.