İslam hukuku açısından uyuşturucu maddeler ve tütün ürünleri
Drugs and tobacco products in terms of İslamic law
  1. Tez No: 604325
  2. Yazar: MEHMET AKİF ALDATMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NECMEDDİN GÜNEY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Uyuşturucu, tütün, hukuk, tıp, Drug, tobacco, law, medicine
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
İslam hukuk usulünün ictihada uygun yapısı bulunmaktadır. İslam hukukçularının nassları anlama ve tıbbî verilerin elde edilmesi gibi çeşitli sebeplerle ihtilaflar meydana gelebilmektedir. Uyuşturucu maddeler ve tütün ürünleri İslam hukukunu yüzyıllardır meşgul eden konulardır. İslam hukukçuları kendi dönemlerinde ulaşabildikleri verilere göre farklı ictihadlarda bulunmuşlardır. Tezin giriş bölümünde uyuşturucu maddelerin ve tütün ürünlerinin tarihçesine, çeşit ve etkilerine yer verilmiş, haram, mekruh ve mubahın kavramsal çerçevesi ele alınmış ve tıp ve hukuk arasındaki ilişkisi incelenmiştir. Birinci bölümde uyuşturucu madde kullanılmasının hükmü, ehliyete etkisi, necis sayılmaları ve ticaretleri incelenmiştir. İkinci kısımda ise tütün mamullerinin kullanılmasının ticaretinin hükmü incelenmiştir. Tezin sonuç bölümünde ise uyuşturucu ürünler ve tütün mamulleri hakkındaki fetvaların farklılıkları bütünsel olarak değerlendirilmiştir. Sonuç olarak İslam hukukçularının ictihadları arasındaki farklılıklarda nassların etkisi olduğu kadar tıbbî verilerinde önemli bir payı olduğu bu nedenle özellikle tıp alanında elde edilen yeni verilere bağlı olarak görüş farklılıklarının ortaya çıkabildiği anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The Islamic legal procedure has a proper structure in the jurisprudence. Conflicts can occur for various reasons, such as understanding Islamic lawyers and obtaining medical data. Drugs and tobacco products are issues that have occupied Islamic law for centuries. Islamic jurists have made different jurisprudence according to the data they can access in their time. In the introduction part of the thesis, the history, types and effects of drugs and tobacco products are given, the conceptual framework of illicit, mushbooh and licit are discussed and the relationship between medicine and law is examined. In the first part, the provision of drug use, its effect on the driver's license, their counting and trafficking are examined. In the second part, the provision of trade in the use of tobacco products is examined. In the conclusion part of the thesis, the differences of fatwas about drug products and tobacco products are evaluated as a whole. As a result, it is understood that the differences between Islamic jurists' jurisprudence have an important share in the medical data as well as the influence of nasses.