Türkiye'de ülkesel bütünlüğün korunması açısından idarenin bütünlüğü ilkesi
Administrative integrity principle for the protection of territorial integrity in Turkey
  1. Tez No: 604338
  2. Yazar: ÖMER ÖZKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN ARSLAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Law, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Üniter devlet, idarenin bütünlüğü ilkesi, hiyerarşi, idari vesayet, Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi, Unitary state, administrative integrity principle, hierarchy, administrative tutelage, presidential system of governance
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 371
Özet
İdarenin bütünlüğü ve ülkesel bütünlük farklı anlamlar taşımaktadır. Ancak üniter devlet modelinde teşkilatlanmış olan Türkiye Cumhuriyeti'nin ülkesel bütünlüğü için idarenin bütünlüğü ilkesinin varlığı günümüz şartlarında tartışılmaz bir zorunluluktur. Bu minvalde çalışma, Türkiye Cumhuriyeti'nin ülkesel bütünlüğü için idarenin bütünlüğü ilkesinin önemini vurgulamayı amaçlamaktadır. Güçlü merkeziyetçilik Osmanlı döneminden beri var olan yönetim anlayışıdır. Güçlü merkeziyetçiliğin ve üniter devletin bir ajanı olarak idarenin bütünlüğü ilkesi önem taşımaktadır. Osmanlı dönemindeki anayasal süreçte ve devletin yıkılması sonrasında vücut bulan Türkiye Cumhuriyeti anayasalarında devletin ve idarenin bütünlüğü farklı şekillerde kendisine yer edinmiştir. Çalışmada 1982 Anayasasının 3. maddesinde yer alan üniter devlet ilkesi ve 123. maddesinde yer alan idarenin bütünlüğü ilkesine ilişkin Anayasa Mahkemesi'nin içtihatları üzerinden değerlendirme yapılmıştır. Aynı zamanda Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle birlikte, idarenin bütünlüğü ilkesinin araçları olan hiyerarşi ve idari vesayet ilkelerinin uygulanması hususunda yeni düzenlemeler göze çarpmaktadır. Son olarak, küreselleşme sürecinin Türkiye üzerinde yaratabileceği sorunlar tespit edilerek devletin mevcut üniter ulus-devlet yapısıyla idarenin bütünlüğü ilkesi arasındaki korelasyonun ülkesel bütünlük açısından önemi irdelenecektir.
Özet (Çeviri)
Administrative integrity and territorial integrity have different meanings. However, existence of the administrative integrity principle is an unquestionable requirement for the territorial integrity of the Republic of Turkey organized based on the unitary state model. In this context, this study aims to highlight the importance of the administrative integrity principle for the territorial integrity of the Republic of Turkey. Strong centralization has been a manner of rule since the Ottoman Period. Administrative integrity principle is important as an agent of strong centralization and unitary state. During the constitutional process in the Ottoman Period and in the constitutions of the Republic of Turkey founded after the collapse of the Ottoman Empire, integrity of the state and administration have been established in different ways. In the study, an evaluation has been made based on the precedents of the Constitutional Court regarding the unitary state principle in the article 3 of the Constitution of 1982 and the administrative integrity principle in the article 123. Also, it has been mentioned the new regulations emerging with the presidential system of governance and that relate to the implementation of hierarchy and administrative tutelage principles which are the elements of the administrative integrity. Finally, importance of the correlation between the current unitary nationstate structure of the state and the administrative integrity principle will be assessed in terms of the territorial integrity by identifying impacts that the globalization process may have on Turkey.