İslam mezheplerinde kadın
Woman in İslamic sects
  1. Tez No: 604342
  2. Yazar: MELTEM BAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TEVHİT AYENGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İslam'da kadın, İslam mezheplerinde kadın, mezheplerde kadın, İslam'da kadının yeri, Women in Islam, women in Islam sects, women in sects, women's position in Islam
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Çağımızın İslam anlayışındaki en büyük problemlerinden biri de İslam dinine kadın üzerinden yapılan algıdır. Her mezhebin itikâdî ve fıkhî alanlarda kadına yönelik farklı kabulleri olmasına rağmen bu görmezden gelinmiş ve İslam dini kadın konusunda eleştirilere maruz kalmıştır. Hala daha devam ettiğini gördüğümüz bu eleştiriler, genellikle sosyal hayatla ve dinî anlayışla ilgili olmuştur. Tezin yazılma sebebini oluşturan ve İslam dinine atfedilen kadın konusundaki yanlış uygulamalar, tarihte ortaya çıkmış bazı İslam mezhepleri içerisinde araştırılırken, diğer dinlerde kadının konumu ile ilgili uygulamaları da araştırma gerekliliğini ortaya çıkarmıştır. Bu sebeple kadın konusuna İslam mezhepleri ışığında bakmadan önce kadın konusunun İslamiyet'e kadar ki tarihi süreçte nasıl ele alındığı ve İslamiyet'ten sonra kadın konusuna karşı tutumun ne ölçüde değişmiş olduğunun tespiti elzemdir. Yaptığımız çalışmada tarihi süreçte kadın konusuna değinilmiş, kadının sosyal, kültürel ve dini hayatta ne konumda olduğu araştırılmış ve günümüze kadar gelen mezhebi uygulamalarla hangi şekle bürünmüş olduğu, kaynaklarından yararlanarak irdelenmiştir.“İslam Mezheplerinde Kadın”konulu tez iki bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde İslami açıdan kadının yaratılışı konusunun nasıl ele alındığını ve bu konuda diğer dinlerin uygulamalarının İslamiyet üzerindeki etkilerini inceleyeceğiz. Mezheplerde kadın olgusunu incelemeden önce farklı dinlerde ve toplumlarda kadının konumu ile ilgili araştırmalar yapılmış ve bulunan ayrıntılarla birinci bölüm oluşturulmuştur. Buradaki amaç farklı inanışlarda ve toplumlarda kadına ortak bir bakış açısının olup olmadığını görmek ve neticelerinde kadın konusuyla ilgili uygulamaları irdelemektir. Ulaşmaya gayret ettiğimiz bilgiler bizi ikinci bölüme götürmüş ve kadın konusu mezhepler içerisinde incelenmiştir. İkinci bölümde ise mezheplerin kadın konusunda ki görüşleri araştırılmış, uygulamalar hakkında bilgi verilmiş ve bir araya toplanmaya çalışılmıştır. Son olarak eleştirilerin odağı olan İslam dininde kadının yeri konusuna değinilmeye çalışılmıştır. Bu tezde kadına bakışın kadının tarih ve İslam Mezhepleri merkezli kadın anlayışı, sosyal hayattaki ve dinî ritüellerdeki konumu ve tarihi süreç içerisinde sürüklenen, İslam'dan sonra da devam eden değişim süreci, kendi kaynaklarından hareketle objektiflik ilkesi doğrultusunda değerlendirilecektir.
Özet (Çeviri)
One of the biggest problems of our age in the understanding of Islam is the perception made on women through the Islamic religion. Although each sect has different acceptances for women in the religious and jurisprudential fields, this has been ignored and the Islamic religion has been criticized about women. These criticisms, which we still see going on, have generally been related to social life and religious understanding. While the misconceptions about women, which constitute the reason for writing the thesis and attributed to the Islamic religion, have been investigated in some Islamic sects that have emerged in history, the necessity of investigating the practices related to the position of women in other religions has also emerged. For this reason, before considering the issue of women in the light of Islamic sects, it is essential to determine how the issue of women has been handled in the historical process up to Islam and to what extent the attitude towards women has changed after Islam. In our study, the issue of women in the historical process was discussed, the position of women in social, cultural and religious life was investigated and the way it has been transformed with the practices of the sect has been examined by utilizing its sources. The thesis Kadın Women in Islamic Sects "consists of two chapters. In the first part, we will examine how the issue of the creation of women from an Islamic perspective is discussed and the effects of the practices of other religions on Islam. Before examining the phenomenon of women in sects, researches were conducted on the position of women in different religions and societies and the first section was created with the details found. The aim is to see whether there is a common point of view of women in different beliefs and societies and to examine the practices related to women in the end. The information we have tried to reach has taken us to the second section and the issue of women has been examined within the sects. In the second part, the opinions of the sects about women were investigated, information was given about the practices and it was tried to gather together. Finally, the focus of criticism on the place of women in Islamic religion is tried to be addressed. In this thesis, the perspective of women on women's understanding of women centered on history and Islamic Sects, its position in social life and religious rituals and the process of change that has been dragged through Islam in the historical process will be evaluated in line with the principle of objectivity.