Örgütlerde politika algılamalarının sapkın örgütsel davranışlar üzerindeki etkileri: Pozitif psikolojik sermayenin aracı rolü
The effects of perceptions of organizational politics on organizational deviant behaviors: The mediating role of positive psychological capital
- Tez No: 604438
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU AYKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Politika Algılaması, Sapkın Örgütsel Davranış, Pozitif Psikolojik Sermaye, Aracı Değişken Etkisi, Organizational Politics Perception, Organizational Deviant Behaviors, Positive Psychological Capital, Mediating Effect
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim Organizasyon ve Örgütsel Davranış Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 206
Özet
Günümüz koşullarında rekabette önde olabilmek için örgütün en önemli kaynağı olarak nitelendirilen insana verilen değerin artması gerektiği üzerinde durulmaktadır. Bu noktada, örgüt verimliliğinin azalmasına neden olan ve örgütün karanlık yüzü olarak nitelendirilen negatif davranışların nedenleri ve engellenebilmesi için neler yapılması gerektiğine yönelik çalışmalara odaklanılmaktadır. Literatürde örgütsel politika algılaması, sapkın örgütsel davranış ve pozitif psikolojik sermaye alanında birçok çalışma yapıldığı görülmektedir. Ancak bu üç kavramın beraberce değerlendirilmediği gözlenmektedir. Özellikle Türkçe literatürde konularla ilgili sınırlı sayıda araştırmaya rastlanmaktadır. Bu çalışmanın amacı, örgütsel politika algılamasının sapkın örgütsel davranışlar üzerindeki etkisini ve bu iki değişken arasındaki ilişkide pozitif psikolojik sermayenin aracı rolünü tespit etmektir. Araştırmanın örneklemini, Nevşehir il ve ilçelerinde faaliyet gösteren 4 ve 5 yıldızlı konaklama işletmelerinde çalışan 1300 kişi oluşturmaktadır. Araştırmada, örgütsel politika algılamasının örgütsel sapkın davranışlara neden olacağı iddia edilmektedir. Ayrıca, bireyin sahip olduğu pozitif psikolojik sermayenin de örgütsel sapkın davranışları negatif yönde etkileyeceği öngörülmektedir. Araştırma bulguları kurulan hipotezler çerçevesinde, örgütsel politika algılamalarının sapkın örgütsel davranışlar ve pozitif psikolojik sermaye üzerinde pozitif ve anlamlı bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Pozitif psikolojik sermayenin ise sapkın örgütsel davranışları negatif ve anlamlı yönde etkilediği görülmektedir. Ayrıca, örgütsel politika algılamalarının sapkın örgütsel davranışlar üzerindeki dolaylı etkisinde, pozitif psikolojik sermayenin kısmi aracılık rolü üstlendiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In today's competitive conditions, it is much more emphasized that the value of the human being, which is considered as the most important source of the organization, should be increased. At this point, studies have started to more focus on the causes of negative behaviors, which are defined as the dark side of the organization that are influencing the organizational productivity and efficiency. In the literature, there are many studies examined the concepts of organizational policy perception, organizational deviant behaviors and positive psychological capital. However, we have not seen any study integrated these three variables together. In addition, we can say that there is a limited number of researches emphasizing these variables in the Turkish literature. The aim of this study is to determine the effects of organizational politis perceptions on organizational deviant behaviors and the mediating role of positive psychological capital in the relationship between both of these variables. The sample of the study consists of 1300 people working in 4 and 5 stars accommodation establishments operating in Nevsehir province and districts in Turkey. In this study, we predicted that perceptions of organizational politics affect organizational deviant behaviors. We also assumed that the level of positive psychological capital of the individual has a negative effect on organizational deviant behaviors. Within the framework of established hypotheses, the findings of the research show that organizational politics perceptions have a positive effect on organizational deviant behaviors and positive psychological capital. Beside, it was found that positive psychological capital negatively influences deviant behaviors. and it has a partial mediator role on the relationship between organizational politics perception and organizational deviant behaviors.