İbn. Ebi'd-Dünya ve Kitabu'l-İyal'in hadis ilmindeki yeri
Place of İbn Abī al-Dunyā and his book 'Kitāb al-ʻİyāl'in the science of hadith
- Tez No: 604437
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLYAS CANİKLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Aile, Çocuk, Evlilik, Hadis, İbn Ebi'd-Dünya, İstişhad, Kadın, Kitabu'l-İyal, Family, Child, Marriage, Hadith, Ibn Abī Al-Dunyā, Istishhad, Woman, Kitāb Al-ʻIyāl
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 178
Özet
“İbn Ebi'd-Dünya ve Kitabu'l-İyal'in Hadis İlmindeki Yeri”adlı bu çalışmada h.III asırda Bağdat'ta dünyaya gelen İbn Ebi'd-Dünya'nın hayatı, eserleri, hocaları, öğrencileri ve eserlerinden Kitabu'l-İyal adlı eseri incelenmekte ve hadis ilmindeki yeri üzerinde durulmuştur. Yapılan çalışma giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, İbn Ebi'd-Dünya'nın yaşadığı dönemde Abbasilerin yapısına kısaca temas edilmiştir. Bunun yanında yine birinci bölümde İbn Ebi'd-Dünya'nın hayatı, mezhebi, hadisçiliği, kendisi hakkında görüşler gibi konular anlatılmıştır. Çalışmanın ana temasını oluşturan ikinci bölümde ise İbn Ebi'd-Dünya'nın Kitabu'l-İyal adlı eserinin tanıtımı, özellikleri, kaynakları, benzer kitaplar arasındaki yeri, kaynaklarına göre hadis çeşitleri, rivayetlerin değerlendirilmesi ve şiirle istişhad konuları üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study titled“ Place of Ibn Abī Al-Dunyā and His Book Kitāb Al-ʻIyāl in Science of Hadith ”, the life, works, teachers, and students of Ibn Abī Al-Dunyā, who was born in Baghdad in the 3rd century after Hijrah, are examined. His place and his book Kitāb Al-ʻIyāl's place in the science of hadith are focused on. The work is composed of an introduction and two parts. In the first chapter, the structure of the Abbasids during the period when Ibn Abī Al-Dunyā lived was briefly contacted. In addition, in the first chapter, issues such as Ibn Abī Al-Dunyā's life, madhhab, hadithism, and opinions about him are discussed. In the second chapter, which constitutes the main theme of the study, the presentation of Ibn Abī Al-Dunyā's book“Kitāb Al-ʻIyāl”with its features, its sources, its place among similar books, and issues such as its hadith types according to their sources, the evaluation of its riwayats and its referencing (istishhad) to poetry are emphasized.